Maar hoe is het Slovenië verder vergaan? Is het de gevolgen van de oorlog te boven gekomen? Kan het zichzelf nu economisch bedruipen? Is Slovenië ontsnapt aan de fragmentatie van de politiek die andere post-communistische staten teistert? Wat is het karakter van de betrekkingen van Slovenië met de andere nieuwe staten op het voormalige Joegoslavische territorium? Indertijd heeft Slovenië zich gedistantieerd van de oorlog tussen Kroatië en Klein-Joegoslavië. Schurkt het nu aan tegen Oostenrijk, waarmee het zulke langdurige historische banden heeft? Het zijn allemaal voor de hand liggende vragen, dunkt mij, maar in de kranten, op de radio en voor de televisie worden zij niet beantwoord. Dit is alleen maar te verklaren, omdat er in Slovenië niets gebeurd is dat als nieuwsfeit telt.
Maar juist daarom zou Slovenië nieuws moeten zijn. Als er niets gebeurd is - volgens de regels van de moderne journalistiek - dan is het er misschien wel goed gegaan op een manier die leerzaam voor Europa is.
Tweede voorbeeld. Namibië, het voormalige (Duits) Zuidwest-Afrika. Vroeger was daar van alles te doen! De laatste kolonie in Afrika werd ‘beheerd’ door Zuid-Afrika en er was een onafhankelijkheidsbeweging actief, de SWAPO. Tegen de tijd dat Namibië onder auspiciën van de Verenigde Naties onafhankelijk ging worden, stond het volop in het nieuws. Die onafhankelijkheid op zich was al een gebeurtenis. In Namibië werd die pikant door het gemêleerde karakter van de bevolking. Blanke, meestal van afkomst Duitse kolonisten en verschillende Afrikaanse volken, waarvan de Ovambo's de basis van de SWAPO vormden. Aan de verkiezingen deden zonderling klinkende deelnemers mee als de ‘Democratische Turnhalle Federatie’. Het proces naar onafhankelijkheid werd hevig verstoord door de infiltratie van SWAPO-eenheden uit Angola en hun genadeloze achtervolging door Zuid-Afrikaanse eenheden. Daartussendoor kwamen berichten dat de SWAPO in ballingschap een ware terreur in eigen gelederen had uitgeoefend, waarbij honderden doden waren gevallen. In Nederland leidde dit tot een felle discussie, toen maar al te duidelijk werd dat ‘solidariteitsbewegingen’ en vooral ook de (protestantse) kerken daarvoor niet alleen de ogen hadden gesloten, maar de zwarte slachtoffers van de SWAPO zelfs de rug hadden toegekeerd.