De olijvengrens
1992 had het jubeljaar van Europa moeten worden. Op 31 december vormt het gezamenlijke territorium van de lidstaten van de Europese Gemeenschap één economische ruimte. Dan moeten alle nationale belemmeringen voor het vrij verkeer van kapitaal, arbeid, goederen en diensten uit de weg zijn geruimd.
Als dat lukt is het ideaal van de aardse Europeanen nagenoeg bereikt. Zij willen een interne markt, die de grote ondernemingen in Europa een thuisbasis biedt om de concurrentie op wereldschaal vol te kunnen houden. Zij zijn de drijvende kracht achter ‘Europa 1992’ geweest. Hun Verenigd Europa is niet een politiek of cultureel ideaal, zoals dat van de federalisten. Het is een economisch Europa, en daarmee basta.
Voor de federalisten is de voltooiing van de interne markt iets anders: een beslissende stap in de richting van een politiek verenigd Europa. De overeenkomsten die in december 1991 in Maastricht werden gesloten, zouden de weg banen naar verdergaande politieke en economische integratie.
De architect van ‘Europa '92’ en van ‘Maastricht’ is Jacques Delors. Als voorzitter van de Europese Commissie heeft hij de ‘eurosclerose’ in het midden van de jaren tachtig doorbroken en het toen stagnerende integratieproces een geweldige impuls gegeven. Het moet hem daarom niet blij te moede zijn geweest toen hij vorige week in Athene met zoveel woorden zei dat de toelating van Griekenland tot de Europese Gemeenschap op een mislukking is uitgelopen. Tien jaar na de toetreding is er geen sprake van dat de Griekse economie moderner en efficiënter is geworden. Het lidmaatschap heeft eerder tot een versterking van het middenoosterse karakter van de Griekse samenleving geleid.
De trieste constatering van Delors heeft veel te maken met wat Denis Healey, de vervaarlijke Labour-politicus, ooit ‘de olijvengrens’ noemde. Boven die grens groeien er in Europa geen olijven; eronder wordt op een geheel andere manier politiek en economisch gehandeld dan aan gene zijde. De ruimte tussen wat mag en wat kan is er van katholieke schaal. Terwijl boven die grens met veel gevloek en gezucht superheffingen op zuivel worden geïnd, worden ze eronder op grote schaal, en met oogluikende toestemming van nationale overheden, ontdoken.