Kroniek
Proloog: achter de wapens
Dubrovnik. Het weerzien met Joegoslavië na bijna tien jaar roept gemengde gevoelens op. Overal hangt nog de kop van Tito. De nieuwe leiders zijn anonymi, die aan een persoonlijkheidscultus niet toe durven komen. Het portret van Tito dat ik het meest zie, stamt uit de Tweede Wereldoorlog - het is dat van de partizanenleider. Veel minder vaak dan in mijn herinnering zie ik het opgeblazen hoofd dat tussen de pet en de tuniek van één van zijn vele fantasie-uniformen (‘Maarschalk Tito’) zit geklemd.
Tito's erfenis is weinig aanlokkelijk gebleken. In slechts één oogmerk is hij geslaagd. Zoals zovele politici die de staatsmacht hebben veroverd, heeft Tito zich in die positie niet toegelegd op de verbetering van de levensomstandigheden in eigen land, maar gekozen voor de vlucht voorwaarts. Met succes heeft hij zich opgeworpen als één van de leiders van de ‘niet-gebonden landen’ (hoewel ik een befaamd PSP-Kamerlid eens heb horen uitleggen dat de Amerikaanse nucleaire garantie niet alleen de Navo-partners geldt, maar naar zijn stellige overtuiging ook Joegoslavië). Een niet-gebonden land is Joegoslavië gebleven, maar het is ook steeds meer een echte Derde Wereld staat geworden - onbedoeld effect van Tito's politiek. Toerisme, leningen en gastarbeid stelden het land in de jaren '70 in staat boven zijn stand te leven. In de jaren '80, na de dood van Tito, kwam uit dat de relatieve welvaart van toen noch in de groei van een op de binnenlandse vraag afgestemde industrie had geresulteerd, noch in een verbetering van de exportmogelijkheden.
Het niet-gebonden Joegoslavië zakt dus terug naar de status van Derde Wereld-land. In Dubrovnik, de rijkste stad van het land, zeker in de zomer, is het meest waarneembare symptoom daarvan de galopperende inflatie, die door de aanwezigheid van Amerikaanse toeristen niet wordt afgeremd. De Joegoslaven zijn geen ‘Eurolafaards’, zoals de landen van de EEG: de Joegoslavische staat draagt de PLO en Kadhafi een warm hart toe en is tegelijkertijd een politiestaat. Hier treedt terrorisme niet op en