Toneelweek
Hoe kom ik nu bij Hartzeer terecht? Het vraagteken uit het jaaroverzicht moet door middel van een vastbeslotenheidsclausule in een abonnementsbestelling zijn omgezet. Zonder dwang geen kunst; gedwee de propvolle schouwburg in. Ik weet van niets, behalve dat Frans Weisz regisseert en Monique van der Ven acteert. Nog geen recensies: dit is een try out.
Van het begin af aan zie ik iets dat mij treurig stemt. Deze geschiedenis moet zich in Het Gooi afspelen, afgaande op de taal die wordt gesproken, de sfeer die wordt opgeroepen en de voor- en achternamen van de dramatis personae. Pas Fremdkörper als de verwijzing naar gevangenisstraffen van dertig, veertig jaar maken duidelijk dat het toch een Amerikaans toneelstuk is. Zo ontstaat een contextvrije voorstelling waaraan het nietszeggende decor het zijne bijdraagt.
De opvoering voerde mij terug naar schoolvoorstellingen van weleer. Wat een zonderling genoegen nu eens in de zaal te zitten in plaats van op het toneel te staan! Monique van der Ven als het mooiste meisje van de klas, die de del mag spelen op hoge hakken en met lange benen en dat ook deed; mijn ontroering werd versterkt doordat ze feilloos mijn vriendin M. imiteerde wanneer die een glas te veel heeft gedronken.
Alle ergernis die Koning Lear drie dagen later had kunnen opwekken, werd verzacht door deze voorgaande ervaring. Naturalistisch toneel heeft het allang afgelegd tegen de veel levensechtere televisie; elke poging ertoe verkeert onherroepelijk in een pastiche van zichzelf.
De ergernis begint als onze plaatsen op rij vier zijn opgeofferd aan het buitenissige toneelvlak en wij naar de achterste rijen van het balkon worden verbannen. Dit is de tweede Lear die ik zie; de vorige was een grand guignol-achtige voorstelling van het ro, met John Kraaykamp in de titelrol.
Lear is wat mij betreft een onmogelijke tragedie. De door ijdelheid verblinde koning uit de openingsscène, die zich graag door Goneril en Regan laat vleien maar razend wordt over de eerlijke liefde van