legitimeerd door de hoogleraren filosofie Harmsen en Nauta. Het liep pas mis toen hij zijn hand overspeelde en hun leeropdrachten probeerde te laten wijzigen van filosofie in sociologie. Voor hij ontslag kreeg aangezegd, stapte hij op en begon een eigen adviesbureau. Deze tweede fase in zijn carrière werd vergemakkelijkt door de vele congressen die hij in Groningen had georganiseerd op sociaal-economisch gebied. Die hadden hem een ‘netwerk’ opgeleverd dat hem nu te stade kwam. Dankzij beschermheren als Wil Albeda (oud-minister, hoogleraar, et cetera) en Roel in 't Veld (hoogleraar, topambtenaar) kreeg hij lucratieve opdrachten, waarvan het directeurschap van de door In 't Veld bedachte ov-jaarkaart voor studenten de belangrijkste was. De toenmalige directeur van McKinsey Nederland, Max Geldens, vertelde ooit dat hij, als adviseur van de klm, een kleinere bmw had genomen toen hij had gemerkt dat hij een grotere wagen had dan die van president-directeur Orlandini. Dit besef van verhoudingen was Pim Fortuyn vreemd. Beginjaren negentig maakte een knallende ruzie een eind aan zijn carrière als adviseur van overheden.
Nu begon een derde loopbaan: als columnist binnenland (Elsevier) en als feestredenaar over van alles en nog wat op congressen. Hier had hij geen last meer van opdrachtgevers en tegensprekers. Wetenschappelijk en intellectueel hoefde hij toen niet meer serieus te worden genomen en dat gebeurde ook niet. Zijn politieke ambities waren al die jaren niet stil blijven staan. Aanvankelijk richtten die zich op de PvdA. Karakteristiek was hoe Fortuyn deze probeerde te realiseren. Enerzijds door in de publiciteit lawaai te maken, anderzijds door in het oor van de machthebbers te fluisteren (voorzover fluisteren in zijn vermogen lag).
Marxist in de jaren zeventig, socialist in de jaren tachtig, werd hij (neo)liberaal in de jaren negentig. Met veel poeha verkondigde hij ruim tien jaar geleden bijvoorbeeld dat de ns opgedeeld en geprivatiseerd moest worden - iets waar hij zich de laatste tijd tegen keerde als een voorbeeld van wat ‘paars’ misdaan had. Maar de zelfaangestelde hoveling van Wim Kok kwam in net zo'n rol bij Frits Bolkestein niet verder. De daaropvolgende flirt met het cda leverde hem evenmin de politieke positie op die hij begeerde: die van leider.
Leefbaar Nederland leverde uiteindelijk de oplossing - naar het scheen. Maar algauw bleek dat Fortuyn geen boodschap aan een program en een partij had. Toen moest hij voor zichzelf beginnen. Hij had geluk. Nederland was klaar voor een politieke avonturier. De paarse coalities en de onmachtige cda-oppositie hadden de politiek