Ik heb een zwak voor Deng, en wel om drie redenen. De eerste is louter sentimenteel: het beeld van de kleine, bijna dwergachtige Chinees, die bij zijn bezoek aan de vs grijnzend in Texas een enorme cowboyhoed opzet, en (niet noodzakelijkerwijs bij die gelegenheid) president Carter toevoegt: ‘Natuurlijk willen wij de mensenrechten eerbiedigen en de uitreismogelijkheden van onze burgers vergroten. Zegt u maar hoeveel miljoen u er wilt hebben.’
In de tweede plaats heeft Deng een eind gemaakt aan een van de gruwelijkste regimes uit de moderne geschiedenis, ook al werd dat in zijn tijd ten voorbeeld gesteld aan de ‘derde wereld’ door zulke uiteenlopende commentatoren als professor W.F. Wertheim, mr. G.B.J. Hilterman en Jan Pronk. China is daarna geen Nederland of België geworden, maar het leven is er sindsdien wel aangenamer en welvarender. De derde reden is dat Deng een uitzondering is onder de communistische machthebbers. Hij heeft vrijwillig afstand van de macht gedaan en hij heeft pogen te voorzien in zijn opvolging.
Opvolging is een in zekere zin onoplosbaar politiek probleem. Wie kenbaar maakt opgevolgd te kunnen worden, zegt met zo veel woorden dat hij vervangbaar is. Wie vervangbaar is, is echter niet uitzonderlijk, en voorzover de machtspositie van de leider berust op de gedachte dat hij uitzonderlijk is, is de opvolger, is de idee van opvolging alleen al, een bedreiging. Op zijn minst een luidruchtige herinnering aan sterfelijkheid, op zijn ergst een definitie van vervangbaarheid.
In de geschiedenis zijn twee mechanismen uitgevonden om dit verschrikkelijke vraagstuk op te lossen door het te reguleren. Het eerste is dat van opvolging door het dynastieke principe te volgen. De vader wordt opgevolgd door de zoon (of de dochter, of een ander familielid). Het is door de eeuwen heen het meest gebruikelijke mechanisme geweest, niet alleen in de politiek maar ook in ondernemingen (al hebben die in het algemeen een geschiedenis van ten hoogste drie generaties). De koningsdrama's van Shakespeare zijn een mooie literaire herinnering aan het feit dat dit mechanisme allesbehalve feilloos werkt.
Het tweede bestaat uit een of andere objectieve procedure om de opvolger aan te wijzen, variërend van een orakel dat bepaalt dat een kind, geboren op een bepaald tijdstip en met bijzondere lichamelijke kenmerken, de voorbestemde opvolger van de Dalai Lama is, tot de verkiezing van de president van de vs.
Communistische regimes hebben altijd gepretendeerd dat zij voor de opvolging over een constitutioneel, onpersoonlijk mechanisme