geringspartijen neurieden dit deuntje mee en in bijvoorbeeld de PvdA zetten Rick van der Ploeg en Marjet van Zuijlen een minstens zo grote mond op.
In deze jaren bracht het weekblad Intermediair in overeenstemming met de tijdgeest een lange reeks artikelen over het ‘kartelparadijs’ Nederland. Zeer belangwekkend. Maar tot verlegenheid van het blad bleek uit de aangevoerde analyses uiteindelijk vooral dat de meeste kartels voor de Nederlandse consument niet onvoordelig waren. Een substantieel verschil in prijs met landen waarin zulke kartels niet bestonden en de zogenaamde vrije concurrentie hoogtij vierde, bleek meestal niet aan te tonen.
De kern van de zaak is dat al deze omhooggevallen organisatieadviseurs, economen en bestuurskundigen, die heden ten dage in overmaat deel uitmaken van de politieke elite van Nederland, niet het flauwste benul hebben van de werking van het kapitalisme. Zij denken dat dit iets te maken heeft met hun utopie van een ‘vrije markt’, en dat de overheid de realisering daarvan in de weg staat. De ‘vrije markt’ is echter de doodsvijand van het kapitalisme.
Wat is een vrije markt? Dat is een situatie waarin ontelbaar veel aanbieders precies hetzelfde product aanbieden aan ontelbaar veel kopers. In zo'n situatie zal de prijs van het product door concurrentie tussen de aanbieders dalen tot de productiekosten. De minder efficiënte producenten moeten het opgeven; degenen die het volhouden maken een marginale winst. Zo word je niet rijk. Kapitalisme bestaat dankzij de ondoorzichtigheid van markt- en productieprocessen, die tot monopolistische posities leiden waarin men aan de door onnozele economen zo gevierde ‘tucht van de markt’ ontsnapt.
Na dertien jaar privatiseren is er eigenlijk niets aan te voeren waarvan de burger heeft geprofiteerd van lagere prijzen en meer klantvriendelijkheid. Aan de andere kant draaien hij en zij als belastingbetaler wel op voor mislukkingen. Er zijn er die niet slechter van dit overheidsbeleid zijn geworden, maar die waren toch al rijk. Voor de gebruiker ligt dat anders. De geprivatiseerde nutsbedrijven goedkoper voor de gebruiker? Laat me niet lachen. De Nederlandse Spoorwegen? Duurder en slechter, onder andere omdat de bedrijfsleiding de dienstverlening aan de gebruikers van minder belang achtte dan een beursgang ten dienste van couponknippers.
Het laatste nieuws is dat nadat de tarieven voor diensten van notarissen zijn vrijgegeven, deze zijn gestegen. Terwijl Rick van der Ploeg nog wel had voorspeld dat ze zouden dalen! Dat is toch een man die hiervoor heeft doorgeleerd! Niet veel later kwam het bericht