niet-aanvalsverdrag dat Duitsland en de Sovjet-Unie op 23 augustus 1939 hebben afgesloten, het ‘Molotov-Ribbentrop-pact’. Dat is inmiddels al uitgebreid herdacht in de media, want wij bevinden ons in de waarschijnlijk laatste grote herdenkingscyclus van de Tweede Wereldoorlog, waarin alles wat vijftig jaar eerder is gebeurd uitvoerig zal worden gememoreerd.
De korte en leesbare studie van Erik van Ree komt, wat dat aangaat, net enkele weken te laat in de publiciteit. Bloedbroeders. Stalin, Hitler en het Pact is echter van meer gewicht dan de vele artikelen en uitzendingen die precies op tijd waren. Van Ree beoefent met dit boek een in Nederland vrijwel onbekend genre: dat van de oorspronkelijke politiek-historische analyse, die enerzijds niet ontaardt in saaie wetenschappelijkheid, maar anderzijds ontsnapt aan de verleiding van impressionistische journalistiek. Jammer genoeg blijft het stilistisch vermogen van Van Ree enigszins achter bij wat hij te vertellen heeft. Maar als hij stijlfouten maakt waar je een H.J.A. Hofland nooit op zal kunnen betrappen, dan staat daar tegenover dat zijn boek een substantie heeft die men bij journalistieke schoonschrijvers al jaren niet meer tegenkomt.
De eeuwige jacht op nieuws leidt in de herdenkingsreeks waar wij ons nu in bevinden tot een onbedwingbare behoefte aan revisie van het vertrouwde geschiedbeeld. Bij de herdenking van ‘München’ was dat vorig jaar al aanwijsbaar. Plotseling kon men, in het voetspoor van een bbc-documentaire, overal lezen en horen dat die arme Chamberlain eigenlijk ook niet veel meer had kunnen doen dan berusten in Hitlers dictaat over Tsjecho-Slowakije. De toestand van de Britse krijgsmacht liet hem geen keus.
Maar in het jaar tussen München en de aanval op Polen produceerde Duitsland twee tot vier keer zo veel wapentuig als Groot-Brittannië; vier van de zes pantserdivisies van de Wehrmacht waren op 1 september 1939 uitgerust met buitgemaakte Tsjecho-Slowaakse tanks. Als Chamberlain van Polen toen een tweede Tsjecho-Slowakije had gemaakt, hadden revisionisten vijftig jaar later met nog meer overtuigingskracht kunnen uitleggen dat hij ‘nu eenmaal’ geen keus had gehad. Er was dan alleen geen bbc meer geweest om zo'n documentaire uit te zenden.
De nieuwe wijsheid over het ‘Molotov-Ribbentrop-pact’ luidt dat in dit geval Stalin geen keus had. Hij móest wel met Hitler tot een akkoord komen, omdat Frankrijk en Groot-Brittannië een Duits-Russische oorlog prefereerden boven een bondgenootschap met Moskou.
Het verdrag zou Stalin bovendien tijdwinst hebben gegeven om