De Florentijn
Colleges over Machiavelli begin ik vaak met de constatering dat François Mitterrand in de Franse politiek niet bekendstond als ‘de Florentijn’ vanwege zijn artistieke prestaties. Zeker, hij was ‘un homme lettré’, schreef boeken over geschiedenis en politiek die niet zonder verdienste zijn, maar toch vooral zeer Frans: mooi van stijl (al overleeft die vertaling in het Nederlands niet), elegisch, cryptisch en daarom diepzinnig. Ze gaan nooit over de kant van de politiek waarin Mitterrand bij uitstek bedreven was, de kant die hem ‘de Florentijn’ als eretitel opleverde.
In niets zo goed was hij als in de omgang met macht. Hij was een meester op de floret, maar nog bedrevener met dolk en vergif. In de schermkunst bewees hij op eenzame hoogte te staan, toen hij in het laatste deel van zijn eerste ambtstermijn de regering moest overlaten aan Jacques Chirac, die daardoor welhaast onbedreigd afstevende op een overwinning bij de presidentsverkiezingen. Zo leek het althans: Mitterrands sp, de Socialistische Partij, had de verkiezingen verloren, en zijn persoonlijk prestige was op een dieptepunt beland. Vanuit die onmogelijke positie wist hij, zonder dat je zijn bewegingen goed kon volgen, zo te manoeuvreren dat Chirac uiteindelijk smadelijk onderuitging en Mitterrand zonder probleem werd herkozen.
Dolk en vergif gebruikte hij om zijn enige werkelijke rivaal aan de linkerzijde, Michel Rocard, te vernederen en uiteindelijk politiek te liquideren. Deze bevond zich dan ook niet in het koor dat bij Mitterrands dood zijn lof zong. In nrc Handelsblad citeerde Marc Chavannes hem aldus: ‘Ik had idealen over een socialistische wijze van regeren, van samenwerking. François Mitterrand heeft dat allemaal gedood, met een veel meer institutionele wijze van regeren. Hij was utilitaristisch, cynisch, en hij bracht in het hart van de socialistische