dan niet meer dan honderd op zijn Aziatisch territorium zou mogen hebben.
Maar lang niet alles was uitgepraat. Het tweede en laatste geplande topgesprek liep zondagmorgen dan ook vast, op abm en sdi. Om halftwee gingen de hoogste heren lunchen en afgesproken werd dat ze elkaar om drie uur voor het allerlaatst zouden ontmoeten. De zes topdenkers aan Amerikaanse zijde zochten inmiddels onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Shultz naar een plan, maar voor ze zo ver waren arriveerde Shultz' collega Sjevarnadze met zijn club en vertelde dat zonder een verlenging van het abm-verdrag geen overeenkomst mogelijk was.
Aan het eind van de tafel schreef onderminister Perle (de bekende havik) haastig iets op een velletje, en schoof dat door naar admiraal Pointdexter, toen nog Nationaal Veiligheidsadviseur, die het weer doorgaf aan Shultz. Die liet het lezen aan topambtenaren Nitze en Kampelman, en bracht het toen als een informeel stuk, niet goedgekeurd door de president, naar voren. Het behelsde de afschaffing van alle ‘offensieve’ ballistische kernwapens binnen tien jaar.
Toen Reagan na de lunch terugkwam werd hij door zijn staf ingelicht, maar voor hij kon zeggen of hij het ermee eens was stapte Gorbatsjov binnen en de anderen, behalve de ministers van Buitenlandse Zaken, moesten de kamer weer uit. Reagan las het velletje van Perle voor. Gorbatsjov antwoordde met het voorstel alle offensieve kernwapens, niet alleen de ballistische, binnen tien jaar af te schaffen. Daarna gingen de staatslieden in hoog tempo nog een stap verder en uitten de wens dan ook maar alle kernwapens te elimineren. Het liep allemaal, voorspelbaar, op niets uit. De lezer blijft huiverend achter. Het wereldprobleem is zelden zo lichtzinnig en geïmproviseerd behandeld.
21 februari 1987