Op politiek expressionisme hebben actiegroepen of actievoerders echter niet het monopolie. De neergang van het parlement komt onder andere tot uiting in de opkomst van het politiek expressionisme in en om 's lands vergaderzaal. Om te overleven zijn steeds meer politici dag in dag uit in de weer om duidelijk te maken dat ze er zijn, een activiteit waarbij de vraag wat ze mogelijkerwijs doen naar de achtergrond verschuift.
De gemeenteraden zijn altijd de sergeants van de Nederlandse politiek geweest, de ruggengraat van het stelsel, maar ook zij zijn niet immuun voor het politiek expressionisme. Sinds de gemeenteraad van Hellevoetsluis zijn motie aanvaardde over de eigen kernwapenvrije zone zijn in tientallen gemeenteraden discussies gevoerd over een motie waarin de raad zou uitspreken dat kernwapens niet op het grondgebied van de gemeente mogen worden geplaatst. Op Kamervragen of gemeenteraden de aangewezen lichamen zijn om zich over zulke kwesties uit te spreken, heeft de minister van Binnenlandse Zaken geantwoord dat gemeenteraden ‘zonder meer’ het recht hebben zich uit te spreken over de plaatsing van kernwapens op hun grondgebied.
Dat recht wordt door niemand betwist. Gemeenteraden staat het ook vrij om een bepaling in de Algemene Politie Verordening op te nemen waarbij het uitgesloten wordt dat de bereden agenten met kernwapens worden uitgerust. Van een inhoudelijk oordeel over zulke moties heeft de minister zich onthouden, wat op zich correct is, al wees hij erop dat besluiten van de gemeenteraad die in strijd zijn met de wet dan wel met het algemeen belang op grond van artikel 185 van de Gemeentewet geschorst of vernietigd kunnen worden.
Inmiddels hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland aangekondigd dat zij dergelijke moties voor vernietiging bij de Kroon zullen voordragen, omdat het vervoer en de opslag van zulke wapens een zaak is van rijksbelang. Zo is het en daar komt bij dat deze golf van moties suggereert dat er wel eens plannen voor de stationering van kernwapens in plaatsen als Hellevoetsluis zouden kunnen bestaan. Dat is niet het geval, en men moet het de gemeenteraadsleden die zulke moties ondersteunen alleen al aanrekenen dat zij op deze wijze hun kiezers proberen bang te maken. Erger is echter de dubbelzinnigheid van deze moties. Aan de ene kant suggereren zij dat de gemeenteraad wel degelijk de bevoegdheid heeft om inhoud te geven aan zo'n besluit. ‘Met alle wettelijke middelen’ moeten de gemeentebesturen zich tegen de plaatsing van kernwapens op hun grondgebied verzetten, heet het. Maar in het debat dat daarover in