Mijn spelen is leren (2005)
De ophef over het Nieuwe Leren die ontstond naar aanleiding van een reeks artikelen van Martin Sommer in de Volkskrant kreeg twee weken geleden officiële onderbouwing. In een rapport van het ministerie van ocw werd de mislukking van het Studiehuis vastgesteld en erkend. Acht jaar geleden verdween een ander rapport voor het ministerie, dat van hoogleraar pedagogiek J.D. Imelman, in een diepe la. Het had niets heel gelaten van het voorstel het Studiehuis in te voeren en werd daarom door de onderwijsvernieuwers afgedaan als niet ter zake doende.
Inmiddels heeft Maria van der Hoeven, die toen minister van ocw was, maatregelen afgekondigd om de ergste misstanden terug te dringen. In de media vernam ik gemopper van politici die indertijd tegen beter weten in het Studiehuis hebben doorgezet. Tineke Netelenbos (PvdA) en Jan Fransen (vvd) klaagden voor de radio volgens het patroon dat ik ooit optekende bij Jacques Wallage, ook onderwijsvernieuwer. Toen ging het om de mislukking van de door hem ingevoerde basisvorming. Volgens Wallage was er echter aan de basisvorming niets mis. Deze was slechts mislukt omdat de leraren, de leerlingen, de ouders en de gebouwen niet deugden.
Maar ‘onderwijsvernieuwing’ is allang niet meer een zaak van de kleine dwingelanden die het ministerie van ocw bevolken. Nieuwe generaties slecht opgeleide leraren weten niet beter en vooral bestuurders van moderne opleidingsmammoeten zijn er dol op, want ‘het nieuwe leren’ is een probaat middel om op onderwijs te bezuinigen, zodat er meer geld overblijft voor het zich almaar uitbreidende management. En onderwijsvernieuwing is een handelswaar geworden, die door enkele grote bedrijven voor een mooie prijs aan gretige (hoge)schoolbesturen wordt verkocht.
Inhoudelijk is er niets nieuws aan het nieuwe leren. Het gaat om simpele ideeën die in de achttiende eeuw naar voren zijn gebracht, vooral door Jean-Jacques Rousseau (1712-1788). Leren moest geen enkel beroep doen op theorie en abstractie, maar is louter op interesse en onmiddellijke ervaring gestoeld. ‘Kunt u piano spelen? Weet ik niet, nog nooit geprobeerd.’
Een contemporaine echo van dit pedagogisch regime beluisteren wij in de dichtregels van Hiëronymus van Alphen (1746-1803):