Vandaar dat de Europese Unie dé boeman is geworden in het Amerikaanse anti-Europeanisme. De neoconservatieven, die in Washington nog steeds dominant zijn, begroetten de negatieve referenda over de Europese ‘Grondwet’ met luid gejuich. ‘The European Union is dead’ is bijvoorbeeld de tevreden titel van een artikel over dit onderwerp in het belangrijkste tijdschrift van de ‘neocons’, The National Interest.
Het anti-Europeanisme heeft zo twee gezichten. Aan de ene kant is het de minachting voor _het verouderende werelddeel dat politiek steeds minder relevant aan het worden is. Aan de andere kant is het angst en woede over een Europa dat zich kan onttrekken aan Amerikaanse machtspolitiek en dat politiek, economisch en cultureel een heel andere en eigen weg is ingeslagen.
Deze dubbelzinnigheid vertoont ook een recent artikel van Fareed Zakaria in Newsweek. Zakaria is echter geen neoconservatieve ideoloog, maar een bekwaam politiek commentator. Dat maakt zijn sombere visie op Europa de moeite waard. Die somberheid is in eerste instantie gebaseerd op een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Going for Growth.
Volgens dit rapport is er sprake van een groeiende kloof tussen Europa en de Verenigde Staten, afgemeten aan het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. Als het zo doorgaat, is over een jaar of twintig de doorsnee Amerikaan twee keer zo rijk als de doorsnee Fransman of Duitser.
Dit vond ik het niet het sterkste deel van zijn betoog. Zulke statistieken zeggen niets over de spreiding van inkomen en over de kwaliteit van leven. De Amerikaanse groei bijvoorbeeld is deels het resultaat van het feit dat steeds meer Amerikanen twee baantjes moeten nemen om het hoofd boven water te houden. En wat heb je aan meer inkomen als je een veel groter deel dan in Europa kwijt bent aan de dure en inefficiënte Amerikaanse gezondheidszorg?
Evenmin ben ik erg onder de indruk van Zakaria's argument dat Europa zich in neergang bevindt omdat het militair zoveel minder besteedt dan Amerika. Tenslotte kunnen wij elke dag lezen hoe wei-