1744 afsloot met prediker Mohammed Ibn Abdel Wahhaab, de stichter van het wahabisme, dat zijn letterlijke en fundamentalistische versie van de islam liefst te vuur en te zwaard verbreidt. Dit verbond bestaat nog steeds en tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat Osama bin Laden en de meeste vliegtuigkapers van 11 september 2001 afkomstig zijn uit Saoedi-Arabië.
De oude stammenpoëzie vormt de kroniek van de geschiedenis van Arabië voordat de Saoediërs en wahabieten de macht verwierven. Die hebben er alles aan gedaan deze te vernietigen, in een kaalslag waarin alle cultuur sneuvelde die niet past in de ‘zuivere islam’. Het is Kurpershoek erom te doen de laatste nog levende sporen van deze dichtkunst op te sporen en in kaart te brengen. De woestijnpoëzie staat onder de stammen nog steeds in hoog aanzien, ook al is deze onmiskenbaar aan het verdwijnen. Dat wordt in dit verslag gesymboliseerd door de dood van de dichter Dingaan in 1998; opvolgers ziet Kurpershoek niet in een samenleving die elke originaliteit als een politiek of religieus gevaar beschouwt.
Hij beschrijft zijn speurtocht op droge toon. Zijn Saoedische gesprekspartners begrijpen in het geheel niet wat hem drijft. De ideeën van wetenschappelijke nieuwsgierigheid en van belangeloze interesse zijn hun vreemd, want in hun wereld geldt altijd voor wat, hoort wat. Het is niet het enige geval van intercultureel misverstand. Eigenlijk is daarvan voortdurend sprake.
Soms wordt het hem te machtig en kan hij niet tegen de hypocrisie van een cultuur waarin vol afschuw wordt gesproken over de decadentie van het Westen, waarin verbijsterd wordt gereageerd op zijn mededeling dat een vrouw in het Westen kan scheiden van haar echtgenoot (‘dan zouden hier alle mannen verstoten zijn’), en waar het de gewoonste zaak van de wereld is om voor een bescheiden bedrag een boerenmeisje uit Egypte te importeren, te huwen, en na consumptie van de echtelijke genoegens een paar weken later weer te verstoten.
De rellen over de karikaturen van de profeet Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten ontstonden niet spontaan. Het staat wel vast dat de regering van Saoedi-Arabië, die op 26 januari zijn ambassadeur in Kopenhagen terugriep, een doorslaggevende rol