gen van zijn geldschieters is geïnteresseerd.
Een man van formaat zou nu hetzelfde hebben gedaan als president Lyndon Johnson in maart 1968 deed: zichzelf uitsluiten van een nieuwe termijn, om daarmee duidelijk te maken dat zijn beleid enkel en alleen was gericht op het staatsbelang, en niet op herverkiezing.
In januari 2003 heb ik gewaarschuwd voor een oorlog tegen Irak zoals Bush en Blair die toen beraamden, een oorlog zonder internationale steun en zonder legitimering door de Verenigde Naties. Ik gebruikte toen het voorbeeld van de Britse poging in 1920 om de toen bedachte staat onder eigen controle (‘mandaatgebied’ van de Volkerenbond) te organiseren en riep in herinnering dat dit vrijwel direct tot vrij algemene rebellie tegen de westerse overheerser leidde, hoe heterogeen de nieuwe staat ook mocht zijn. ‘Wij kunnen het land niet achterlaten in de chaos die wij hier teweeg hebben gebracht,’ schreef de belangrijkste adviseur toen na een klein jaar aan de Britse Hoge Commissaris in Bagdad.
De Britten wisten na twee jaar het land te pacificeren, nadat de minister van Koloniën, Winston Churchill, de Royal Air Force gifgas had laten gebruiken tegen opstandige stammen. Churchill is het grote voorbeeld voor Bush en Blair, maar dit weinig bekende wapenfeit van de grote oorlogsleider lijkt mij niet voor navolging vatbaar.
Een jaar nadat George W. Bush de oorlog officieel voor geëindigd verklaarde, is chaos de toestand waarin Irak zich bevindt. Het Amerikaanse bewind heeft helemaal niet tot pacificatie geleid, laat staan tot een basis voor democratische verhoudingen. Alleen in het noorden, waar de Koerden zich koesteren in semi-onafhankelijkheid, is sprake van rust en orde. Maar dat was ook al zo vóór de oorlog.
Op 30 juni draagt Amerika ‘volgens plan’ de soevereiniteit over aan een Iraakse instantie, waarvan niemand nu weet wie dat zou kunnen zijn. De bestaande Regeringsraad heeft geen enkel gezag. De door Amerika opgeleide politie en legereenheden blijken zowel onbetrouwbaar als niet op hun taak berekend. Wel staat vast dat de ‘overdracht’ van de macht niet veel voorstelt. Politiek, militair en economisch zal Irak een Amerikaans wingewest zijn. Het eerste wat zo'n Iraakse regering mag doen is de Verenigde Staten toestemming