gemakkelijk betaald kunnen worden uit de export van Iraakse olie. Misrekening: er zijn eerst miljarden nodig om de Iraakse olie-industrie weer te laten functioneren. Militair noch economisch kan het machtigste land ter wereld dit volhouden. Vandaar de Amerikaanse terugkeer naar de Verenigde Naties. Een resolutie van de Veiligheidsraad moet de bezetting van Irak alsnog de legitimiteit verschaffen die een half jaar geleden door Donald Rumsfeld en consorten werd afgedaan als iets waarover alleen slappelingen zich druk maken.
Uiteindelijk is resolutie 1511 unaniem aangenomen, hoewel niet alleen de vertegenwoordigers van Frankrijk, Rusland en Duitsland daarbij forse kritiek op de door Washington voorgestelde tekst hebben geuit. Voor de Amerikaanse regering is het doel van de resolutie militaire en economische steun te verwerven voor de bezetting en wederopbouw van Irak. Maar voorlopig ziet het ernaar uit dat de meeste landen die deze steun zouden moeten leveren het mooi genoeg vinden dat resolutie 1511 unaniem is aangenomen, zoals president Bush een paar weken geleden een ontbijt op het Witte Huis voldoende beloning achtte voor de kritiekloze steun van de Nederlandse regering aan zijn oorlogspolitiek.
Zonder internationale bijstand komt Bush echter steeds meer in de problemen. Dat is niet alleen een gevolg van de onbezonnenheid waarmee de onervaren president aan de oorlog begon, zonder zich - anders dan zijn vader dertien jaar eerder - te verzekeren van internationale legitimiteit, militaire bijstand en financiële steun. Die problemen komen ook voort uit zijn kortzichtige en onverantwoordelijke binnenlandse politiek, die de Amerikaanse economie in nog geen twee jaar zwaar hebben getekend.
De econoom Paul Krugman stelde onlangs vast dat als een land in de derde wereld hetzelfde beeld te zien gaf als de Verenigde Staten, de alarmbellen over een aanstaande financiële crisis allang zouden rinkelen. Het begrotingstekort van de Verenigde Staten is nu verhoudingsgewijs groter dan dat van Argentinië. (Toen president Bill Clinton aftrad, kenden de Verenigde Staten een niet eerder vertoond begrotingsoverschot.)
Het handelstekort is groter dan dat van Indonesië aan de voor-