grootschalige installaties om dat ook daadwerkelijk te doen, evenals over gewone fabrieken die snel voor militaire productie geschikt konden worden gemaakt. En Irak had ten minste zeven mobiele productiefaciliteiten voor biowapens.
Verder waren de Iraakse installaties om chemische wapens te maken, herbouwd en uitgebreid. Er lag tussen 100 en 500 ton aan chemische ladingen klaar, voldoende om 16.000 geleide projectielen van een lading te voorzien. Voorts beschikte Irak over 30.000 stuks munitie geschikt voor chemische of biologische ladingen, en wapen-systemen die binnen 45 minuten konden worden gelanceerd. Nog steeds stonden er dozijnen lanceerinstallaties en bijbehorende scudraketten klaar, terwijl er werd gewerkt aan geleide projectielen met een langere dracht. En ten slotte had Irak onbemande vliegtuigen waarmee massavernietigingswapens konden worden vervoerd.
Vanwege de dreiging die van die wapens uitging, koos Washington voor het eerst in de geschiedenis van democratische staten voor een preventieve oorlog, buiten de informele en formele regels van de wereldpolitiek om. En, let wel, de bovenstaande opsomming werd niet gepresenteerd als een serie mogelijkheden of vermoedens, maar als vaststaande gegevens, die alleen maar door de ineffectiviteit van de VN-inspecteurs nog niet waren bevestigd.
Na vier maanden vrij speuren in Irak hebben de Amerikanen echter helemaal niets gevonden van de enorme lijst aan massavernietigingswapens waarmee en waarom ze de oorlog begonnen. Minister van Defensie Donald Rumsfeld, die vorige week een dagenlang bezoek aan Irak bracht, verklaarde na afloop dat hij er niet aan toe was gekomen David Kay, leider van het CIA-onderzoeksteam in Irak, te vragen naar de voortgang bij de opsporing van de massavernietigingswapens. ‘Ik heb zoveel te doen op het ministerie,’ gaf hij als verklaring.
Het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie in Groot-Brittannië, dat vorige week verscheen, constateert dat de Britse inlichtingendiensten niet over actuele, concrete en betrouwbare informatie over de massavernietigingswapens van Saddam Hoessein beschikten toen premier Tony Blair besloot aan de oorlog