waaronder deze conclusie volgens het IISS geldig was: een Irakese atoombom zou misschien op termijn mogelijk zijn, als Irak van buitenaf de beschikking zou krijgen over bruikbare nucleaire splijtstof.
Irak probeert al ruim twintig jaar een atoombom te produceren. De eerste poging werd verijdeld door de Israëlische luchtaanval op de door Frankrijk geleverde nucleaire reactor in Osirak (1981), die plutonium als splijtstof zou hebben geproduceerd. Daarna probeerde Saddam Hoessein het met atoomwapens gebaseerd op verrijkt uranium als splijtstof.
Een atoombom construeren is technisch geen uitzonderlijke opgave. Zeker vijftig staten zijn daartoe vandaag de dag in staat. Het eerste grote probleem is echter splijtstof, het verrijken van gewoon uranium tot militair bruikbaar uranium. Natuurlijk, uranium bestaat uit uranium 238 en uranium 235, in een verhouding van 142:1. Verrijking verandert die verhouding in 1:9. Ongeveer 25 kilo van zulk verrijkt uranium 235 is voldoende voor één atoombom. Voor de verrijking van natuurlijk uranium bestaan verschillende procédés, die een ongelooflijk kapitaalintensieve en technologische inspanning vereisen.
Na de Golfoorlog vonden VN-inspectieteams twee opwerkingsfabrieken, in Tuwaitha en in Tarmiyah, die gebaseerd waren op elektromagnetische scheiding van uranium. Later ontdekten zij ook dat Irak twee complete gascentrifuge-installaties had bemachtigd en van plan was deze na te bouwen (er zijn honderden van zulke centrifuges nodig, die, mits in serie geschakeld, geschikt zijn om uit natuurlijk uranium splijtstof te fabriceren). Op het moment dat de VN-wapeninspecteurs de verrijkingsinstallaties ontdekten, was ongeveer één kilo uranium een paar procent verrijkt. Het zou vier tot vijf jaar hebben geduurd voor Saddam Hoessein de beschikking zou hebben gehad over voldoende splijtstof voor één atoombom.
Toen de wapeninspecties van de Verenigde Naties in 1998 werden stopgezet, had de IAEA de installaties in Tuwaitha en Tarmiyah met alles erop en eraan vernietigd, evenals de gascentrifuges, de voorraad verrijkt uranium en de meeste andere installaties waar aan de bom werd gewerkt.