Inleiding
‘Een politiek commentator heeft niet de waarheid in pacht, maar probeert door analyse tot zo betrouwbaar mogelijke schattingen te komen. Die analyse hoort niet alleen te zijn gebaseerd op feiten, maar ook gevoed te worden door historische en vergelijkende kennis, en te stoelen op breed oordeelsvermogen.’
Dat waren de geloofsbrieven van de in 2007 onverwachts overleden Bart Tromp, zoals door hemzelf neergelegd in zijn column in Elsevier van 24 april 2004. In dat weekblad schreef hij wekelijks over de internationale politiek vanaf 22 september 2001 tot en met de postuum verschenen column op 23 juni 2007.
De onafhankelijkheid van Bart Tromp, die tevens bijzonder hoogleraar in de theorie en geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam was en senior fellow bij het instituut Clingendael, stond buiten kijf, evenals zijn feitenkennis. Maar even belangrijk was zijn analytisch vermogen dat, gevoed door een grote eruditie, samenhang wist aan te brengen in de vaak chaotische wereld van de internationale politiek.
Niet iedereen was blij met die onafhankelijkheid. Zo werd Bart Tromp bijvoorbeeld de toegang tot de Britse ambassade ontzegd omdat hij Bush en Blair van liegen had beticht over de aanleiding om Irak aan te vallen: ambassadeur Colin Budd wenste geen onaangename waarheden te horen. Engelse en Amerikaanse onderzoeksrapporten stelden Tromp echter later in het gelijk.
Tal van onderwerpen behandelde Bart Tromp in Elsevier, zowel in de breedte als in de diepte. Hij schreef in Elsevier over Donker