De neger
(1966)–Willem van Toorn–bron
Willem van Toorn, De neger. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1966
codering
DBNL-TEI 1
Wijze van coderen: standaard
logboek
-
-
-
verantwoording
gebruikt exemplaar
eigen exemplaar dbnl
algemene opmerkingen
Dit bestand biedt, behoudens een aantal hierna te noemen ingrepen, een diplomatische weergave van De neger van Willem van Toorn uit 1966.
redactionele ingrepen
Bij de omzetting van de gebruikte bron naar deze publicatie in de dbnl is een aantal delen van de tekst niet overgenomen. Hieronder volgen de tekstgedeelten die wel in het origineel voorkomen maar hier uit de lopende tekst zijn weggelaten. Ook de blanco pagina's (binnenkant voorplat, 6, 8, 116, 118, 128, 130, 152, 172, binnenkant achterplat) zijn niet opgenomen in de lopende tekst.
[ voorplat]
Willem van Toorn
De neger
Reuzensalamander
[pagina 1]
De neger
[pagina 2]
Reuzensalamander 48
[pagina 3]
Willem van Toorn
De neger
Amsterdam
Em. Querido's Uitgeverij N.V.
1966
[pagina 4]
Copyright 1966 by Em. Querido's Uitgeverij N.V., Amsterdam. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. No part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means, without written permission from the publisher.
[pagina 5]
Inhoud
De neger | 9 |
De slotenmaker | 117 |
Een opstand | 129 |
Amateurtoneel | 151 |
[ achterplat]
Willem van Toorn
De neger
Willem van Toorn heeft in 1959 gedebuteerd met de novelle De explosie. In dit verhaal is de eigenheid van zijn werk al aanwezig: merkwaardige mensen verkeren in een karakteristiek milieu. Dit geldt ook voor de novelle De feesten zijn voorbij van 1960 en de roman De toeschouwers van 1963.
Ook als dichter is Van Toorn een markante figuur: Terug in het dorp van 1960 en Kijkdoos van 1962. In ‘De neger’ ontmoet een ontevreden kantoorman, De Bel, de chemicus Grimm, die hem uitnodigt, deel te nemen aan de winstgevende handel in een door Grimm uitgevonden, naar Zuid-Afrika te verkopen kosmetisch preparaat. Zonder de zekerheid van de kantoorbaan op te geven laat De Bel zich in het avontuur betrekken. Vol bewondering voor de autoritaire Grimm maar ook afgeschrikt door zijn cynisme en de gewetenloosheid van de ook bij het spel betrokken handelaar Rozeman blijft De Bel een aarzelende toeschouwer, tot het plan mislukt door de sluwheid van Rozeman en de bemoeienissen van Grimms oude moeder met de als proefpersoon gebruikte neger.
Behalve ‘De neger’ zijn in deze bundel opgenomen de verhalen ‘De slotenmaker’, ‘Een opstand’ en ‘Amateurtoneel’.
Omslag: Co Westerik
Foto: Annelies Scholtz
48/890/66