Voorwoord
Boeken zijn symbolische produkten die de lezers aanmoedigen om de wereld op een bepaalde manier te bekijken. Ze helpen hen aangrijpingspunten te vinden om zich via informele communicatie te ontwikkelen tot mensen met een bepaalde ideologische visie of maatschappij-opvatting.
Surinaamse kinderen en jongeren kregen in het verleden in boeken impliciet dan wel expliciet slechts spelregels en spelrealiteiten aangereikt over de sociaal-maatschappelijke context van witte westerse samenlevingen, in het bijzonder Nederland. De eigen leef- en ervaringswereld kwam nauwelijks aan bod. Wanneer dat wel het geval was, was dat veelal ‘wit’ ingekleurd, waardoor zij zichzelf nauwelijks konden herkennen.
Het groeiend besef dat de Nederlandse samenleving een multi-etnische samenleving is geworden evenals het besef bij Surinamers ‘dat herkenning van het eigene voor het kind ook erkenning van het eigene betekent’ (Van Kempen 1987, p. 149) heeft ertoe geleid dat zowel Surinaamse als Nederlandse auteurs boeken zijn gaan schrijven die Surinaamse kinderen en jongeren aanspreken en waarin zij zichzelf kunnen herkennen.
Hoewel Surinaamse kinderen zichzelf in een groter aantal boeken kunnen herkennen, is er echter nog steeds grote behoefte aan boeken die hen concrete aangrijpingspunten bieden en hun gevoelens, ideeën en visies op een onbevooroordeelde en respectvolle wijze weergeven.
Met dit voor u liggende produkt hoopt de Stichting Landelijke Federatie, als landelijke steunfunctie-instelling, beroepskrachten in het onderwijs en in kindercentra te stimuleren kritisch te kijken naar boeken en de daarin opgenomen informatie. Wij hopen tevens zowel Surinaamse als Nederlandse schrijvers te prikkelen tot het schrijven van (meer) boeken die in overeenstemming zijn met de dagelijkse realiteit van Surinaamse kinderen in Nederland. Ook Surinaamse ouders of verzorgers hopen wij met deze publikatie te bereiken. Zij dienen zich te realiseren dat boeken hun kind niet alleen positief, maar ook negatief kunnen beïnvloeden. Daarom is het van groot belang dat Surinaamse ouders boeken van tevoren kritisch bekijken op de inhoud. Hierdoor kunnen zij voorkomen dat hun kind negatieve beelden, visies, etc. van zwarte mensen krijgt aangereikt, om ze in het slechtste geval te internaliseren.