Et ce exclusivement dans la belle langue française. ‘C'est une leçon discrète donnée à nos flamingants par les Hollandais.’
Ha! Wij danken u, heren Noordnederlanders, voor deze vele en profijtelijke lessen. Gij steunt voortreffelijk onze moeilijke strijd en ‘Le Soir’ vlecht u lauwerkronen.
Maar pardon! er is hier voor lesjes méér plaats, neem mij niet kwalijk. ‘Le Soir’, die zo druk de uwe prijst, wou, dunkt mij, in hetzelfde avondnummer (6 juli) u eventjes de hare laten proeven.
Eergisteren, juist vóór hij het Nederlands Paviljoen bezocht, woonde de Koning een literaire plechtigheid ter expositie bij, die schitterend was. Emile Verhaeren wenste er de Vorst een heerlijk welkom en dan, beurtelings, traden op Edmond Picard, pastoor Verriest en de heer Chauvin.
Edmond Picard sprak over de Frans-Belgische letterkunde en weidde vooral uit over de noodzakelijke stichting te Brussel van een Nationaal Toneel - waarvoor hij, in scherpe formulering, de steun van Albert I inriep.
Pastoor Verriest kwam met een weelde van zoete en lispelende en wiegende en verrukkelijke woorden. Hij zong over Gezelle, over Berten Rodenbach, over Streuvels, over allen. Hij bond in gouden bundels die lieve oogst van Vlaamse letterkunst en bood ze, als een liefderijke hulde, klaterend van licht en geluiden, aan de jonge Koning van Vlaanderen. Hij was zo bekoorlijk, dat de heer Chauvin, met na hem de spreekbeurt te aanvaarden, waarlijk ongelukkig bleek. De heer Chauvin voorspelde de dood der Waalse literatuur. Na deze lijkrede onderhielden Koning en Koningin zich met de aanwezige literatoren. Zij spraken met Vlamingen Vlaams en toonden zeer ingenomen te zijn met de produkten der hedendaagse Vlaamse letterkunde.
Ik zal niet zo vermetel zijn deze handelwijze der Vorsten als een toonbeeld op te hangen tot stichting van de steeds Franspratende Nederlanders in België. Dààr ligt het aangekondigd lesje niet. ‘Le Soir’ moest het geven.
‘Très bien compris’, zo schrijft ‘Le Soir’, ‘très bien compris, le programme de la cérémonie en l'honneur de notre littérature et en présence du Roi. Des phrases françaises par M.E. Picard: c'est l'hommage à la langue nationale, celle de tous les Belges. Des phrases flamandes et wallonnes par MM. Ugo Verriest et Victor Chauvin: