Planetariërs van Christiaan Huygens
Christaan Huygens (1629-1695) heeft niet de naam een populaire schrijver te zijn. Integendeel. Ook zijn vader, Constantijn Huygens (1596-1687) is vaak voor een duistere dichter-staatsman versleten. Het vooroordeel weegt soms zwaarder dan de ongenaakbaarheid van het genie. Van Christiaan Huygens, die in zijn tijd een wereldvermaarde geleerde was, staat een boeiend werkje in de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek Maastricht. Het is getiteld: De Wereldbeschouwer, of gissingen over de hemelsche aardklooten, en dezelver cieraad, geschreven van Christiaan Hugens, aan zijn broeder Konstantijn Hugens uit het Latijn vertaald door P. Rabus. Het verscheen in 1699, vier jaar na de dood van de auteur, bij Barend Bos, boekverkooper in Rotterdam.
Het manuscript lag gereed toen Christiaan stierf. Zijn broer, Constantijn jr. (1628-1697), was niet alleen naar zijn vader vernoemd, maar had hem ook opgevolgd als secretaris van de prins van Oranje, stadhouder-koning Willem III, en was in zijn vrije tijd een begaafd tekenaar. Hij zou de uitgave van Christiaan's werk bezorgen, maar kon er echter ‘geen tyd voor uitbreken’, en na zijn dood ontfermde Pieter Rabus zich erover, ‘niet zonder de grootste wellust die my in het doorbladeren van eenig geschrift is overkomen’.
Hoewel Christiaan in eerste instantie rechten had gestudeerd, ontleende hij zijn internationale reputatie aan zijn baanbrekende bijdrage aan de wis- en natuurkunde en de astronomie. Bij het grote publiek is hij voornamelijk bekend als de ontdekker van de wetmatigheid van de slingerbeweging. Zijn toepassing van de slinger als gangregelaar voor raderuurwerken was opzienbarend; de slingerklok bleek zowel van groot praktisch nut als van belang voor de verdere ontwikkeling van de natuurkunde. Maar Huygens' onderzoek beperkte zich niet tot de mechanica: hij publiceerde ook over wiskundige onderwerpen, met name over waarschijnlijkheidsrekening en getallentheorie, werd beroemd door zijn theorie over de golfbeweging van het licht, en was bovendien een uitzonderlijke muziektheoreticus.
Huygens' staat van dienst als sterrenkundige is al even indrukwekkend. Hij vervaardigde ‘Starrekijkers’ of telescopen, construeerde toestellen om de lenzen te slijpen en monteerde oculairen en microscopen. Het bekendste resultaat van zijn observaties was de ontdekking van de ringen van Saturnus. Het is geen toeval dat een van de ruimtevaartuigjes, gebruikt in het recente Amerikaans-Europese project ter bestudering van die planeet, zijn naam draagt.
In De Wereldbeschouwer beantwoordt Huygens de vraag of op andere planeten dan de aarde leven voorkomt en hoe dat eruit ziet. Hij heeft met zijn ‘Kijkglazen’ intensief ‘verr’ gelegene Hemelsche lichamen' bespied. Gedetailleerd,