Veelzijdige atlas met strip-allure
Hij lijkt wel wat op een hedendaagse atlas, maar onderdelen ervan passen beter in een encyclopedie. Het is een populaire uitgave die een heleboel weetjes in tekeningen en in strips verpakt. De Atlas historique of Nieuwe Inleiding in de geschiedenis - de oude en nieuwe aardrykskunde - van Gueudeville is tussen 1720 en 1739 bij Zacharie in Amsterdam gedrukt. Zekere P.J. Jansen de Ceives heeft een exemplaar van dit boekwerk in groot formaat geschonken aan Rolduc. De nogal ingewikkelde manier waarop de vele kaarten en teksten bij elkaar horen blijkt uit een drietalig lijm-advies of instructie voor het inbinden van het boek.
Er is in deze atlas veel meer te zien dan landkaarten, namelijk ook kalenders, tijdstabellen die beginnen bij Adam, de afstamming van Jezus Christus, van profeten en patriarchen.
De meest gangbare klassieke goden en godinnen zijn, met hun al dan niet gelauwerde kopjes, bij elkaar gezet. Dat gebeurde ook met medailles en onderscheidingen, wapens, vlaggen, schepen en vestingwerken. Monumenten als de tempel van Salomo, de piramiden, en de zeven wereldwonderen worden afgebeeld en systematisch beschreven.
Bij de tekeningen in groot formaat staat vaak dat het ‘kaarten om de intelligentie te leiden’ betreft. Die lijken nog het meest op striptekeningen. Maar de minutieuze uitwerking van de details overtreft de hedendaagse strips. Aan de hand van een reeks plaatjes kan de lezer zich bijvoorbeeld gemakkelijk een voorstelling maken van een optocht in het oude Rome.
Het boek is geschikt om er dagen lang in te lezen. Hoewel de Rolducse atlas er niet uitziet alsof hij erg intensief gebruikt is.