Mirakels bij de vleet
Tot de curiositeiten in de Jezuïetencollectie van de Universiteitsbibliotheek Maastricht behoort zeker de Historie vande mirakelen die onlancx in grooten getale gebeurt zyn, door die intercessie ende voorbidden van die H. maget Maria, op een plaetse ghenoemt Scherpen-heuvel by die stadt van Sichen in Brabrant. Dit werkje werd in 1605 bij Lutgeert Velpius, ‘gesworen Drucker vanden Hoven’ te Brussel, in gotische letters gedrukt en gebonden in een perkamenten band.
Voor het pelgrimsoord Scherpenheuvel is het boekje ongetwijfeld een welkome aanbeveling geweest. Allerhande wonderbaarlijke genezingen van de meest uiteenlopende ziekten worden uitvoerig uit de doeken gedaan. Verhalen over herstelde blinden, lammen en kreupelen. Maar ook de genezing van ‘bulten ende uitwassen’ is niet aan de aandacht van de schrijver ontsnapt. Eén relaas gaat over een Mariabeeld dat met bloed op de lippen zou zijn aangetroffen. En met iemand die spotte ‘mette pelgrimagie van Scherpen-Heuvel’ liep het volgens de auteur slecht af.
Het met kerkelijke goedkeuring in verscheidene edities gedrukte en verspreide werkje was bedoeld voor de ‘bevestinghe des geloofs, confusie (= het beschamen) van ketters, en de verweckinge der devotie vande warachtige Christenen’.
In de Jezuïetencollectie bevinden zich veel in de Zuidelijke Nederlanden gedrukte boeken die vanwege hun katholieke karakter vaak niet werden opgenomen in Noord-Nederlandse bibliotheken. Dat bepaalt mede het belang van deze verzameling.