open middengebied met een ‘leerstraat’ en diverse voorzieningen onder een hoog gebogen dak. De door Hertzberger in 1995 ontworpen basisschool De Bombardon (Simon van Collemstraat 7) is een nadere uitwerking van dit principe. Het Helen Parkhurst College (Bongerdstraat 1) is een middelbare school verdeeld in vier lesunits met uitkragende delen op kolommen, gebouwd in 1998 naar ontwerp van J. Nieskens.
Het gezondheidscentrum (Greta Garboplantsoen 1) werd in 1992 ontworpen door A.E. en H. van Eyck. Opvallend zijn de kanteelachtige periscopen die voor lichttoetreding van boven moeten zorgen.
Het podium (Grote Markt ong.) is een op een rijdende portaalkraan lijkend verrijdbaar toneel, voorzien van een dakconstructie met uitgezaagde sterren, ontworpen in 1999 door M. van Gessel en J. van Eyck.
De Paviljoens (Odeonstraat 3) zijn drie geschakelde zilverkleurige gebouwen uit 1994, oorspronkelijk ontworpen door H. Daem en P. Robbrecht voor de Documenta te Kassel in 1992. Ze bieden onderdak aan het Almeers Centrum Hedendaagse Kunst met wisselende tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst, design en architectuur.
Woonhuizen. In de aanzienlijke woningbouwproductie van Almere-Stad springen er vier projecten uit. Bij twee daarvan gaat het om vrijstaande gebouwen met een in principe tijdelijk karakter. Bij de beide andere projecten is voor
Almere-Stad, Woonhuis De Realiteit 8
een steeds striktere stedenbouwkundige inbedding gekozen, waarbinnen telkens bij elk bouwblok naar de grenzen van nieuwe woonvormen gezocht kon worden.
Onder het motto ‘ongewoon wonen’ schreef de stichting ‘De Fantasie’ in 1982 een prijsvraag uit voor vrijstaande experimentele en tijdelijke woonhuizen die niet aan welstandeisen of wettelijke voorschriften hoefden te voldoen. Het resultaat was de wijk De Fantasie met opvallende woningen als het door J. Benthem ontworpen eigen woonhuis ‘Hardglas’ (nr. 10) met dragende glazen gevels. Alleen ‘Psyche’ (nr. 9) van R.H. van Zuuk verrees wat later (1993). De andere gebouwen - niet alleen van professionele architecten - ontstonden in de periode 1982-'86: ‘In Vitro’ (nr. 8; T. van Halewijn), ‘Twee+Plus’ (nr. 7; G. Bakker & E. van Leersum), ‘Conform’ (nr. 6; R.J. de Kloe, W. Heijligers, F. van Hoeken & W. van Rijn), ‘Onder de 16’ (Nr. 5; D. Kinkel), ‘Koepel-paneelhuis’ (nr. 3-4; J.G.C. Abbo), ‘A82’ (nr. 2; P. Loerakker & D. Bruijne) en ‘Nehohi no tana’ (nr. 1; J. van Staaden).
Dezelfde stichting schreef in 1985 een tweede prijsvraag uit, met als resultaat zeventien genomineerden die in 1985-'91 in de wijk De Realiteit hun bouwsels konden verwezenlijken. Opvallend zijn de uit zeven verticaal geplaatste zeecontainers bestaande woning ‘Campus’ (nr. 8; H. Slawik) en het in aluminium, staal en glas uitgevoerde eigen woonhuis ‘Polderblik’ van T. Koolhaas (nr. 7). Op houten palen ter hoogte van de oorspronkelijke zeespiegel gebouwd is ‘Boven de Zeespiegel’ (nr. 13; J. Wagenaar & H. Weijsenfeld). De andere inzendingen zijn: ‘Er vliegt een vogel onder ons huis’ (nr. 11; D. Bruijne & G. Koppelman), ‘Ibis’ (nr. 9; M. Koolen), ‘Golfhuis’ (nr. 10; J.G.C. Abbo), ‘De Steigerhut’ (nr. 12; M. Janga), ‘Amfibie’ (nr. 14; D. Holvast & F. van Woerden), ‘P.S.’ (nr. 16; H. & R. van Well), ‘Zeiltoren’ (nr. 18; T. Gerritsen), ‘De naam van het huis’ (nr. 27; H. Hammink), ‘Markies’ (nr. 25; E.F. Böhtlingk), ‘Cargo’ (nr. 23; M. van der Dalen & P. Claassens), ‘Macabine’ (nr. 21; M. van Roosmalen & M. van Gessel), ‘Diogenes II’ (nr. 19; M. Meijs), ‘Meerzicht’ (nr. 17; B.J. van den Brink) en ‘Cirkel’ (nr. 15; R.J. Wijntjes). De Muziekwijk ontstond in 1988-'90 als buitenexpositie van de ‘Bouw-RAII’. Vele landelijk bekende architecten werkten er aan mee, waaronder T. Koolhaas (Wessel Ilckenstraat 1-19), met huizen voorzien van aluminium gevels en dakopbouw. H. Hertzberger ontwierp vier diabolo-vormige blokken van telkens vier woonhuizen (Wessel Ilckenstraat 2-32). Een betonnen boog domineert het door INBO aan een semi-openbaar woonplein ontworpen woningblok ‘Domusica’ (Duke Ellingtonstraat 14-24).
De
Filmwijk was het vervolg op de Muziekwijk en verrees in 1990-'92 als buitenexpositie van de ‘Bouw-RAII’. Als supervisor ontwierp F. Riem een waaiervormige woonwijk met radiale straten, waaraan woonhuizen zijn gebouwd
Almere-Stad, Woonhuizen Wessel Ilkenstraat 2-32