weerszijden enkele winkels. Haaks hierop was aan de westzijde nog een groenstrook geprojecteerd (Noordakker, Zuidakker) met aan beide uiteinden een kerk. Sportvelden liggen aan de oostzijde van dit vrijwel geheel met groen omzoomde dorp, waarvan de huizen overwegend noord-zuid zijn georiënteerd. In het groen aan de zuidzijde is tevens een begraafplaats aangelegd en aan de noordoostzijde heeft men de omzoming later verbroken voor een bescheiden uitbreiding.
Kerken. De in 1954 naar ontwerp van H. Eldering opgetrokken Geref. kerk (Noordwend 4) is een zeszijdige centraalbouw met aangebouwd catechisatielokaal. De R.K. St.-Liudgerkerk (Zuidakker 45) is een basilicale kerk met rond gesloten apsis en een terzijde geplaatste ongelede toren met wijzerplaten en opengewerkte lantaarn. Deze traditionalistische kerk verrees in 1955-'56 naar plannen van A.J.M. Vosman. De uit 1959 daterende voorm. Herv. kerk (Lange Omgang 2) heeft een dakruiter in de vorm van twee rookkanalen met daartussen een klok (firma Concordia te Midwolda). Deze door C. Wegener Sleeswijk en S.J.S. Wichers ontworpen kerk omvat onder één zadeldak een kerkzaal met ziende kap en een gemeentezaal met daarboven twee catechisatielokalen. Het orgel (1959) werd gebouwd door Ahrend & Brunzema uit Leer (D).
Scholen. De Chr. lagere school ‘De Schamei’ (Noordwend 2) werd in 1951 gebouwd als tweeklassige school naar plannen van P. Christiaanse en is in 1986 met twee klassen uitgebreid. Christiaanse ontwierp ook de in 1951-'52 opgetrokken openbare lagere school ‘De Wending’ (Zuidwend 4), een vierklassige school met personeelskamer en later speel-werklokaal.
Woonhuizen. Voorbeelden van traditionalistische eengezinswoningen zijn Het Midden 2-12 (1950-'51), naar ontwerp van J. Dunnebier, en Lange Omgang 1-19 (1954-'55). Het voorm. woon- en winkelpand Het Midden 14 dateert uit circa 1955.
De Alg. begraafplaats (Oosterringweg 73), gesticht in 1950, bestaat uit een door heggen omheind terrein met vier compartimenten. De begraafplaats is gebaseerd op een schetsontwerp van P. Verhagen, dat verder is uitgewerkt door P. Kelder.