Wieringerwerf, R.K. Christus Koningkerk
en Prof. Granpré Molière-straat) met op de hoek het domeinkantoor. Kerken accentueren de drie andere hoekpunten. Na de herbouw na inundatie in 1945 kreeg het dorp aan de noordzijde een raadhuis en een derde groene as (Brinkweg). De winkels bevinden zich aan de Terpstraat (oostzijde) en de Brinkweg (zuidzijde). Het centrale sportveld is rond 1946 bebouwd (Patrijsstraat). Latere uitbreidingen zijn overwegend aan de oostzijde verwezenlijkt. Alle architectuur is traditionalistisch van vorm.
Kerken. Het dorp heeft drie zaalkerken, te weten de Herv. kerk (Meeuwstraat 44; circa 1938) met half uitgebouwde toren aan de koorzijde, de Geref. kerk (Terpstraat 38; 1938, A. Rothuizen) met half-ingebouwde ranke toren met naaldspits en een jeugdhuis (1955), en de R.K. Christus Koningkerk (Prof. Granpré Molièrestraat 23; 1939-'40, H.M. Martens). De laatste is voorzien van een driezijdig gesloten koorapsis en een in breuksteen uitgevoerde toren met hoekpilonen en achtzijdige spits. Het bij de inundatie weggeslagen koor en schipgedeelte is hersteld in 1948.
De Chr. lagere school (Terpstraat 42) is een drieklassige gangschool met kleuterschool uit 1939.
Het voorm.
domeinkantoor (Ir. Smedingplein 1), nu kantoor van het waterschap Hollands Kroon, werd in 1941-'42 gebouwd naar ontwerp van de Wieringermeerdirectie. Dit gebouw met
Wieringerwerf, Brandweerkazerne
neobarokke details (trappartij) heeft links een risaliet met op de verdieping de vergaderzaal. Op het plein ervoor staat het
beeld ‘De Maaier’ (1941, T. van Reijn).
De brandweerkazerne (Verbindingsweg 2), met aangrenzende dienstruimten, dateert uit 1949. Door de houten slangentoren op een hoek van het schilddak heeft het gebouw iets weg van een kerk.
Het raadhuis (Loggersplein 1), een robuust vierkant gebouw met betonnen entree en hoger uitstekende trappartij (achter), verrees in 1953-'55 naar ontwerp van J.F. Berghoef. Op de verdieping bevinden zich de raadzaal en een centrale hal, de laatste met sgrafitto's van J. Goeting.
Woonhuizen. De wit geschilderde forse rentmeesterswoning Terpstraat 2 dateert uit 1942, evenals de dubbele middenstandswoningen Terpstraat 4-38 met aangebouwde schuren. Patrijsstraat 2-40 en Sternstraat 54-56 zijn rond 1946 gebouwd als noodwoningen met geprefabriceerde betonelementen (Airey-systeem). De vrijstaande eengezinswoning Sternstraat 2 is uit 1949 (gevelsteentje).
Het monument ‘De Wielen’ (bij Noorderdijkweg 23a), opgericht in 1946 ten noordoosten van Wieringerwerf, markeert de plek waar de Duitsers op 17 april 1945 de ringdijk opbliezen. De daaropvolgende inundatie verwoestte tachtig procent van de gebouwen in de polder.
Kreileroord. Dit ten oosten van Wieringerwerf gelegen kleine dorp zonder kerk werd in 1957 gesticht naar plannen van W. Bruin. Een dorpshuis en enkele voorm. winkels (Klaverstraat) bepalen de structuur. Rond 1960 gebouwd zijn de drieklassige openbare lagere school (Bollenstraat 54) en de voorm. woon- en winkelpanden Klaverstraat 1-3.