Schellinkhout
(gemeente Drechterland)
Dorp, ontstaan in de 12de eeuw als veenontginning. In 1282 vond bij Schellinkhout een veldslag plaats tussen troepen van Floris V en de West-Friezen. In het midden van de noord-zuid gerichte ontginningsas vormde zich een bescheiden dorpskern met een kerk (eerste vermelding 1365). Door landafslag kwam de kerk later dichter bij zee te liggen en verschoof het zuidelijke deel van de Dorpsstraat oostwaarts. Ten noorden van de kerk is na de Tweede Wereldoorlog een kleine uitbreidingswijk ontstaan.
De
Herv. kerk (Dorpsweg 107),
Schellinkhout, Raadhuis
oorspronkelijk gewijd aan St. Martinus, is een eenbeukige kruiskerk met driezijdig gesloten koor en een ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. Het gotische koor stamt mogelijk nog uit de tweede helft van de 14de eeuw. Het dwarsschip verrees midden 15de eeuw en het oostelijk deel van het schip volgde later die eeuw. Het westelijke schipgedeelte en de toren kwamen begin 16de eeuw tot stand. In de toren hangt een door Geert van Wou gegoten klok (1526). De toren en de geveltoppen van het dwarsschip hebben een laat-gotische nissenversiering. Bij de restauratie in 1956-'59 zijn onder meer de venstertraceringen gewijzigd.
Het interieur wordt gedekt door houten tongewelven met trekbalken; op de hoeken van de kruising zijn houten schalkbeeldjes aangebracht. In het afgeschoten westelijke schipgedeelte was tot 1872 een lagere school ondergebracht. Tot de kerkinventaris behoren een midden-17de-eeuwse preekstoel en doophek, en een door P. Flaes gebouwd orgel (1872).
Het voorm. raadhuis (Dorpsweg 108) is een dwars pand met souterrain en bordestrap, gebouwd in 1765 (gevelsteen) door Jan Roos en Remmert Schuijt. Het souterrain bevatte de waag en een cachot. De voorm. raadzaal op de beletage heeft betegelde wanden met daarin tegeltableaus met voorstellingen van Gerechtigheid, Hoop en Liefde (1782).
De voorm. dorpsherberg (De Laan 4) is een tweelaags vierkant pand uit circa 1770 met tentdak.
Woonhuizen. Het in de kern moge-