Schardam
(gemeente Zeevang)
Dijkdorp, ontstaan bij de in de eerste helft van de 14de eeuw aangelegde Schardam. Deze dam met sluis lag aan het einde van de Korssloot, die als uitwatering diende van Kennemerland, via de onbedijkte Beemster. De bedijkte Beemster (1612) kreeg een aparte uitwatering noordelijker langs de Oudendijk.
De voorm. Herv. kerk (Schardam 27) is een eenbeukige kerk met vijfzijdige sluiting. Deze kerk in gotiserende stijl verving in 1662 (gevelsteen) een laatmiddeleeuwse kerk. Rond 1860 werden de westgevel en de dakruiter vernieuwd. In de dakruiter hangt een door Geert van Wou gegoten klok (1497).
Schardam, Banpaal
De boerderij Schardam 17 is een stolpboerderij uit 1877 met dwarse uitbouw, spiegel en een houten klokgevel.
Sluizen. In de Korsloot ligt een dubbele uitwateringssluis, de Schardamsluis (bij Schardam 21). De zuidelijke sluiskom stamt uit 1592 en is vernieuwd in 1738 (jaartalstenen). De noordelijke kom dateert uit 1712 en heeft cartouches met het wapen van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen en een vermelding van de dijkgraaf. De in 1735 aangelegde Beemster- of Hornsluis in de Beemsteruitwatering (bij Schardam 32) reguleert het polderwater uit de Schermer en de Beemster.
De hardstenen banpaal (bij Schardam 21) stamt uit 1761 en heeft de vorm van een obelisk op postament. De bekroning toont een eenhoorn met het wapen van Hoorn.