maatschappij IJmuiden. Naar plannen van K. Boon verrezen het kantoor en de pakhuizen Trawlerkade 78 en Middenhavenstraat 20-22 (1916). Een vergelijkbaar pand is de voorm. machinefabriek en reparatie-inrichting C. Hoek & Zn. (Middenhavenstraat 40, 1913, herbouwd in 1918 na brand).
Sluizen. In opdracht van de Amsterdamsche Kanaal Maatschappij (A.K.M.) werd tussen 1865 en 1876 het Noordzee Kanaal gegraven naar plannen van W.A. Froger, in samenwerking met J.G. Jäger. Sindsdien is het kanaal vijfmaal verdiept en verbreed. De eerste sluizen, de Oude of Zuidersluizen (18 meter breed), dateren uit 1868-'76. Noordelijk daarvan werd in 1889-'96 de Middensluis (25 meter breed) gebouwd met aansluitend binnen- en buitenkanaal. Een binnen- en buitenkanaal heeft ook de in 1923-'30 tot stand gekomen derde sluis, de Noordersluis (40 meter breed). Bij deze betonnen sluis met roldeuren staan enkele door J. Emmen ontworpen betonnen gebouwen in functionalistische stijl (1930). Ten noorden van de Noordersluis werd een spuisluis aangelegd, waarop in 1967-'75 een gemaal is gebouwd. Verder is in 1960 over de Middensluis en over de Zuidersluis een stalen draaibrug gelegd.
Vuurtorens. In 1877-'78 verrezen naar ontwerp van Q. Harder twee gietijzeren vuurtorens. Deze door gieterij D.A. Schretlen & Co. uitgevoerde torens hebben een ronde conische romp met basement. Het Lage Licht of de ‘buitenvuurtoren’ (Seinpostweg 34) werd in 1909 verlaagd van negen naar vijf verdiepingen en kreeg toen het huidige lichthuis met koepel en de huidige omloop. Meer landinwaarts staat het Hoge Licht (Vuurtorenstraat ong.) met tien verdiepingen. Deze toren heeft een omgang met balustrade op opengewerkte consoles en een lichthuis met koperen koepel.
Havengebouwen. Bij de Zuidersluis staat een laat-19de-eeuws
havenkantoor (Sluisplein 3), dat in 1909 naar plannen van A.B. Marinkelle in dezelfde stijl is vergroot (later wit geschilderd). In functionalistische stijl uitgevoerd zijn het voorm.
dagverbijf voor zeelieden (Trawlerkade 104-106; 1929, A. ten Broeke) en het
gebouw IJmuider
IJmuiden, Watertoren Evertsenstraat 2
Federatie (Trawlerkade 90; 1931, A.M.J. Sevenhuijsen), oorspronkelijk bestaande uit kantoor, bovenwoning en koffiehuis.
De voorm. elektriciteitscentrale (Kanaalstraat 257), een met hoektorentjes uitgevoerd gebouw, kwam in 1912-'14 naar ontwerp van J.B. van Loghem tot stand voor de toenmalige Kennemer Electriciteits Maatschappij.
Watertorens. De gemeente Velsen liet in 1915-'17 de watertoren Evertsenstraat 2 bouwen naar plannen van D. Drost en W. de Vrind. Deze in 1953 bepleisterde vierkante toren met betonskelet heeft een uitkragende bovenbouw met erkers en betonnen vlakbodemreservoir. Bij de toren staan een eenlaags filtergebouw (met betonskelet) en een deels gepleisterd pompgebouw uit dezelfde tijd. Geheel in gewapend beton verrees naar ontwerp van Rijkswaterstaat in 1914-'15 de watertoren Dokweg 35 voor het Staatsvisserijbedrijf. De open onderbouwconstructie draagt een uitkragend vlakbodemreservoir.
De Julianabrug (Julianakade ong.) dateert uit 1930 en is uitgevoerd in korrelbeton met graniet en voorzien van een smeedijzeren brughek in expressionistische vormen.
Gedenktekens. Aan de Seinpostweg staat een met bronzen plaquette uitgevoerde natuurstenen gedenknaald (1923, ontwerp S. de Clercq) ter ere van J. Dirks, die belast was met de aanleg van het Noordzee Kanaal. Het in brons uitgevoerde Vissersgedenkteken (Sluisplein ong.; 1953-'55, ontwerp H.M. Wezelaar) toont een in oliejas gehulde visser met stormlantaarn, ter nagedachtenis aan de op zee omgekomen vissers.
Begraafplaatsen. De Westerbegraafplaats (Havenkade ong.) werd in 1896 geschonken aan de bewoners van Oud-IJmuiden door de grondeigenaren A.J. Bik en J.W. Arnold. De rond 1960 aangelegde Alg. begraafplaats ‘Duinhof’ (Slingerduinlaan 4) heeft een door W.M. Dudok ontworpen aula (1961) met smalle klokkentoren en grote ingangsluifel. Het geheel is gesitueerd aan een gazon met rechthoekige vijver. In de Heerenduinen ligt de particuliere begraafplaats ‘De Kikvorsch’ (Slingerduinlaan ong.). Vanwege de wederopbouw en de uitbreiding van IJmuiden heeft men deze begraafplaats van de familie Boreel in 1948 naar de huidige locatie verplaatst, inclusief de 19de-eeuwse zerken en de hekpijlers (circa 1900).
Het voorm. forteiland IJmuiden (Zuiderbuitenkanaal ong.) werd in 1880-'87 aangelegd als kustfort in de havenmond van IJmuiden ter afsluiting van het Noordzee Kanaal. Het door een droge gracht omringde V-vormige gebouw had vijf kanonnen aan de zeezijde en een pantserkoepel met twee kanonnen aan de landzijde. Met twee kustbatterijen en twee landbatterijen werd het kustfort in 1910 uitgebreid tot de Positie van IJmuiden. In 1919 werd het als zelfstandig verdedigingswerk afgescheiden van de Stelling van Amsterdam. Met de aanleg van de Noordersluis (1929-'30) veranderde het kustfort in een forteiland. Vanaf 1942 bouwden de Duitsers het fort om tot een ‘Kernwerk’ in de Festung IJmuiden en werd het uitgebreid met diverse bunkers. In 1967 is het eiland verkleind en zijn delen van de toegevoegde bunkers gesloopt.
Atlantikwall. Vanaf 1942 werden als onderdeel van de Festung IJmuiden in het gebied Midden Heerenduin een anti-tankmuur en een betonnen kantelblokversperring aangelegd en aan de IJmuiderslag de Marine Seeziel Batterie Heerenduin - een batterij met vuurleidingspost en flankerende geschutsbunkers -, de Marine Flak Batterie Olmen (luchtdoelbatterij) en verder anti-tankmuren en