Amsterdam-Bijlmermeer, Amsterdam Arena
gebouwd naar plannen van L. Lafour en R. Wijk. Deze laatste kerk wordt gezamenlijk gebruikt door de R.K. parochie ‘De Graankorrel’ en de Hervormde, Gereformeerde, Evangelisch-Lutherse en Evangelische Broedergemeenten.
Flats en woonblokken. De eerste woningen waren de negenlaagse galerijflats op een onderbouw met collectieve ruimten van Hoogoord e.o. (1968, K. Rijnboutt). Hieruit ontstonden in het noordoostelijke stadsdeel de dominante tien verdiepingen tellende galerijflats Frissenstein, Nellesteinpad e.o. (1972-'73, A.C. Kromhout, J. Groet, K. Geerts en F. Ottenhof) in de vorm van honingraat-segmenten. Op grond van de beginletters van de straatnamen zijn de flats gegroepeerd in de DF-, EG-, H- en K-buurt. Wegens de gebleken sociale onveiligheid wordt de oorspronkelijke opzet met strikte scheiding in verkeersstromen en afzonderlijke parkeergarages veranderd bij de huidige herstructurering van deze woongebieden. Ten zuiden van de Gaasperdammerweg is in 1980-'82 naar een stedenbouwkundig plan van C.J.M. Weeber de Venserpolder (1982-'84) ingericht. De door diverse architecten uitgewerkte woonblokken bestaan overwegend uit compacte strokenbouw.
Het Academisch Medisch Centrum (Meibergdreef 9 e.o.), gelegen in de zuidwestpunt van de Bijlmer, is een immens complex voor ruim negenduizend gebruikers en heeft een ruimtelijke driedeling in onderwijs, verpleging en onderzoek. Het A.M.C. is in 1968-'81 gebouwd naar plannen van D. van Mourik van bureau Duintjer, Istha, Kramer & Van Willegen.
Kantoren. Het centrum van de Bijlmer wordt gevormd door het winkelcentrum ‘De Amsterdamse Poort’, waar parallel aan de spoorlijn enkele kantoorgebouwen zijn opgetrokken. Een antroposofisch ontwerp is het nu door de I.N.G. gebruikte voorm. hoofdkantoor van de Nederlandse Middenstands Bank (Bijlmerplein 888; 1979-'87, T. Alberts en M. van Huut). Belangrijk zijn verder het kantorencomplex Nieuw Amsterdam (Foppingadreef; 1985, P. de Bruijn) en de hoofdkantoren van K.B.B. (Hoogoorddreef; 1975-'82, bureau OD 205), AMRO-bank (Hoogoorddreef; 1987, J. Boot) en uitzendbureau Randstad (Dubbelinkdreef; 1987-'90, W.G. Quist).
De Amsterdam Arena (Arena Boulevard 1) is een op een vliegende schotel gelijkend gebouw met als onderbouw een parkeergarage (transferium) en daarboven een voetbalstadion met afsluitbaar glazen schuifdak. Dit stadion met 50.000 plaatsen is in 1990-'96 gebouwd naar ontwerp van R.H.M. Schuurman (bureau Grabowsky & Poort) en met esthetisch advies van Sj. Soeters.
Driemond. Dit gehucht ten oosten van de Bijlmermeer ontstond in de 18de eeuw bij de samenkomst van het Gein en de Gaasp. Aan de oostzijde loopt sinds 1893 het Merwedekanaal (vanaf 1934 Amsterdam-Rijnkanaal). De Gemeenschapspolder werd bemalen door de rond 1707 gebouwde poldermolen Lange Stammerdijk 20, een met riet gedekte achtkantige grondzeiler op een met hout beklede voet (restaureerd circa 2000). Het woonhuis Zandpad 4 is een deels in hout uitgevoerd diep huis. De bakstenen tuitgevel is voorzien van natuurstenen hoekvoluten, een gebogen topafdekking en de jaartalankers ‘1754’.