Wolphaartsdijk, Raadhuis
Overige kerken. De voorm. Geref. kerk (Hoofdstraat 61), thans in gebruik als verenigingsgebouw ‘De Schutse’, is een eenvoudige zaalkerk uit circa 1840 met rondboogvensters. Het interieur is in 1938 en in 1974 vernieuwd. De kerk van de Geref. Gemeente (Villa Novastraat 3) dateert van 1912. Deze zaalkerk vertoont neorenaissance-details in de vorm van siermetselwerk in rode verblendsteen en witte daklijsten met vazen.
Het voorm. bejaardenhuis ‘Zorgvliet’ (Nazareth 4) werd in 1908 gebouwd op initiatief van de Herv. diaconie naar ontwerp van A. le Clerq en heeft tot 1969 als zodanig dienst gedaan. Het thans wit geschilderde gebouw met jugendstil-details heeft een eenlaags middenpartij met schilddak en dakopbouw, geflankeerd door een iets lagere vleugel met plat dak. Het smeedijzeren toegangshek is eveneens in jugendstil-vormen uitgevoerd.
Het voorm. raadhuis (Oostkerkestraat 24), nu genaamd ‘De Griffioen’, is in 1929 gebouwd naar een traditionalistisch ontwerp van H.A. Pothoven. Op het schilddak staat een dakruiter met uivormig koepeldak. Kenmerkend zijn verder de dubbele bordestrap, de kruis- en kloostervensters en de toepassing van natuursteen. Boven de ingang bevindt zich het wapen van Zeeland. In het souterrain waren oorspronkelijk het cachot en een stalling voor de brandweer ondergebracht.
De voorm. Chr. bewaarschool (Oostkerkestraat 3), thans ‘De Brug’ geheten, is in 1934 gebouwd als een tweeklassig schoolgebouw met afgeplat schilddak en expressionistische details. Het ingangsportaal is nadien uitgebouwd.
Woonhuizen. Mogelijk uit de 18de eeuw stamt het eenvoudige dwarse huis Hoofdstraat 10. Uit de 19de eeuw dateren het gepleisterde pand Hoofdstraat 69, met aangebouwde werkplaats (voormalige smederij), de dijkhuisjes Molendijk 11-24 en het middenganghuis Hoofdstraat 37 (circa 1870). Het laatste heeft een licht vooruitspringende en hoger opgetrokken middenpartij met tuitgevelbekroning. Voorbeelden van arbeiderswoningen uit circa 1915 zijn Villa Novastraat 5-7.
Windmolen ‘De Hoop’ (Molendijk 26) is een hoge, ronde bakstenen stellingmolen, gebouwd in 1808 als grondzeiler en in 1894 tot stellingmolen verhoogd. Deze korenmolen is na een brand in 1993 gerestaureerd.
De brandweergarage met woonhuis (Villa Novastraat 1) is een gepleisterd L-vormig pand uit circa 1870 in sobere neoclassicistische vormen. Naast het tweelaags bouwdeel met garage en bovenwoning staat een dwars aangebouwd lager woonhuis met mezzanino. De garage is rond 1960 ingericht in wat oorspronkelijk het koetshuis was van de ‘Villa Nova’. Deze in 1866 voor burgemeester C.P. Lenshoek gebouwde villa is gesloopt in 1910.
Het gedenkteken ter nagedachtenis aan dominee J. ab Utrecht Dresselhuis (bij Oostkerkestraat 1) werd in 1862 vervaardigd door J.J. Rousseau in neoclassicistische stijl. Het in hardsteen en marmer uitgevoerde monument wordt bekroond door een geopende bijbel en symbolen van geloof, hoop en liefde.
Het trafohuisje (bij Molendijk 10) is een klein blokvormig gebouw met tentdak, gebouwd in 1931 naar plannen van C.W.B. Keller voor de P.Z.E.M.
De Alg. begraafplaats (Boomdijk ong.), aangelegd rond 1850, heeft een toegangshek met de tekst ‘Gedenk te Sterven’. Hier bevindt zich onder meer het graf van J. ab Utrecht Dresselhuis († 1861).
Hotel ‘'t Veerhuis’ (Wolphaartsdijkse Veer 2), gelegen aan de veerhaven ten noorden van Wolphaartsdijk, werd in 1851 gebouwd als veerhuis bij het belangrijke veer Wolphaartsdijk-Kortgene. Het later wit gepleisterde L-vormige pand bestaat uit een tweelaags bouwdeel met tentdak en twee eenlaags zijvleugels.
De dijkverhoging aan weerszijden van de veerhaven ten noorden van Wolphaartsdijk (dijk Wolphaartsdijkse Veer) is in 1926-'27 aangebracht volgens het systeem van R.R.L. de Muralt. De verbetering bestaat uit betonnen muurtjes op de dijk en een gedeeltelijk nog aanwezige betonnen trapjesglooiing aan de voormalige zeezijde.
Het poldergemaal ‘De Piet’ (Sluis De Piet 1), gelegen aan de Schenge ten westen van Wolphaartsdijk, kwam in 1917 tot stand als een sober vormgegeven stoomgemaal met centrifugaalpomp ter verbetering van een in 1874 gegraven afwateringsgeul met spuisluis. In 1928 werd een dieselmotor bijgeplaatst en in 1936 heeft men het stoomgemaal vervangen door een elektromotor. De centrifugaalpomp uit 1917 en de dieselmotor uit 1928, alle vervaardigd door Werkspoor, zijn nog aanwezig.
Oud-Sabbinge. Dit kerkringdorp ten westen van Wolphaartsdijk ontstond in de 13de eeuw. Midden op de kerkring bevinden zich de geconsolideerde
kerkfunderingen van de middeleeuwse dorpskerk die in 1572 gedeeltelijk werd verwoest en waarvan de toren en het koor uiteindelijk in 1805-'06 zijn afgebroken. Het
Hogehuis (Kasteelstraat 2)
Oud-Sabbinge bij Wolphaartsdijk, Woonhuis Hogehuis