Philippine
(gemeente Terneuzen)
Vesting, gesticht in 1505 door hertog Philips de Schone op de plaats waar de Braakman zich splitste in het Axelse Gat en het Sasse Gat. De in de vorm van een veelhoekig bastion uitgevoerde vesting kreeg in het midden een driehoekig plein. Met de aanleg van een haven in 1599 ontwikkelde Philippine zich tevens tot een vissersdorp. In 1633 viel de vesting in Staatse handen; in 1816 werd zij opgeheven. In 1899-1900 ontstonden de Kanaalpolder en de Mosselpolder, maar Philippine behield de verbinding met de Braakman door de aanleg van het Philippinekanaal tussen beide polders. Mede door de komst van vissers uit het nabijgelegen Boekhoute (B) werd Philippine vanaf 1939 een centrum voor de mosselvangst en mosselhandel. Door de afdamming van de Braakman in 1952 ging de verbinding met de Westerschelde verloren. Na de Tweede Wereldoorlog is Philippine aan de noordzijde uitgebreid.
De Herv. kerk (Achterweg 7) is een wit geschilderde zaalkerk met een kleine houten dakruiter. De oorspronkelijk in 1646 gestichte kerk werd in 1900 in de huidige vorm herbouwd.
De oude R.K. H. Maria ten Hemelopnemingkerk (Gentsebreedstraat 1) is het restant van een driebeukige kerk met geveltoren, nu in gebruik als supermarkt. De in 1861-'62 naar plannen van P. Soffers tot stand gekomen kerk werd na 1924 gebruikt als patronaatsgebouw. De toren heeft men in 1929 verlaagd.
De
nieuwe R.K. H. Maria ten Hemelopnemingkerk (Philipsplein 10) is een grote koepelkerk met narthex en een terzijde geplaatste toren met tentdak. Deze in 1953-'54 gebouwde kerk ter plaatse van een in 1944 verwoeste voorganger is ontworpen door A. Siebers en W. van Dael in de traditionalistische stijl van de Bossche school en met Byzantijnse elementen. Het bezienswaardige
Philippine, Stadhuis
interieur heeft een koorschildering van E. Dekker (1955). De kruiswegstaties (1938) zijn gemaakt door A. Ysabie, de preekstoel (1957) door N. Steenbergen.
Het voorm. stadhuis (Stadhuisplein 1) is een sober neoclassicistisch eenlaagspand met hoekrisalieten en een kleine dakruiter boven de vooruitstekende ingangspartij met fronton. Het gebouw kwam in 1869 tot stand naar ontwerp van I. Bleijenberg als raadhuis annex openbare lagere school. Aan de Weststraat 2 werd rond 1905 een burgemeesterwoning met neorenaissance-details aangebouwd. In 1905 stichtte men een zelfstandige openbare lagere school (Meerpaalstraat 3) in de vorm van een vijfklassige gangschool.
Woonhuizen. Het rond 1880 gepleisterde woonhuis Gentsebreedstraat 21 is een van de weinige panden waar achter de voorgevel mogelijk een oudere kern schuilgaat. Gele verblendsteen en geglazuurde banden heeft het rond 1905 gebouwde woonhuis Weststraat 1 met gezwenkte topgevel. Rationalistische elementen vertoont het herenhuis Gentsebreedstraat 15 uit circa 1908.
De hardstenen grenspaal tegenover Philipsplein 1 dateert uit de late 18de eeuw en vertoont aan de ene zijde de Staatse Leeuw (Nederland) en aan de andere kant de dubbelkoppige gekroonde adelaar (Oostenrijk).
De R.K. H. Pastoor van Arskerk te Zandstraat (Zandstraat 40), gelegen ten zuidoosten van Philip-