Ovezande
(gemeente Borsele)
Dijkdorp, ontstaan op de grens van de Oud-Ovezandepolder (1280) en de polder Nieuw-Ovezande (1395). Van een kapel ter plaatse wordt in 1419 voor het eerst melding gemaakt. Tot circa 1865 stond er hoofdzakelijk bebouwing aan het Kerkplein en langs de Hoofdstraat. De voormalige heerlijkheid Ovezande is tot 1970 een zelfstandige gemeente geweest. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp aan de noordoostzijde uitgebreid.
De
Herv. kerk (Kerkplein 8), oorspronkelijk gewijd aan St. Petrus en St.
Ovezande, R.K. kerk O.L. Vrouwe ten Hemelopneming (1974)
Paulus, is een recht gesloten eenbeukige kerk met aangebouwde consistorie en een half ingebouwde ongelede toren met ingesnoerde naaldspits. De smalle toren met laat-gotische details verrees in de 14de of vroege 15de eeuw en heeft een grote open voorhal met de ingang tot de kerk. Rond 1840 heeft men het in opzet 15de-eeuwse schip gepleisterd en van nieuwe vensters voorzien en het koor vervangen door de huidige consistorie. De toren is in 1955 ontpleisterd en gerestaureerd.
Inwendig bevinden zich boven het moderne plafond van het schip de ribben van het oude tongewelf. Tot de inventaris behoren een preekstoel uit circa 1750 en een Van Dam-orgel uit 1893. Van de in 1887 aangetroffen 15de-eeuwse muurschilderingen zijn die met voorstellingen van Christus en Andreas uit het zicht verdwenen en is die met de H. Adrianus in 1958 verplaatst naar de zuidwand van de toren.
Tegen de kerkhofmuur zijn drie cartouches met wapenschilden (1646), afkomstig van het na de oorlog afgebroken viskot aangebracht. In de hekpijlers zijn twee van elders afkomstige hardstenen pijlers uit 1703 opgenomen.
De R.K. kerk O.L. Vrouwe ten Hemelopneming (Hoofdstraat 60) is een zaalkerk met smal, recht gesloten koorgedeelte en een houten geveltoren. Deze in Willem II-gotiek uitgevoerde kerk kwam in 1858-'59 tot stand naar plannen van W.J. van Vogelpoel. In 1906-'07 heeft men het koor uitgebreid en de bescheiden geveltoren aangebracht. Opvallend zijn de gepleisterde deur- en vensteromlijstingen en de hoekpilasters met pinakels. Tot de inventaris uit de bouwtijd behoren het rijk gesneden hoofdaltaar en het orgel. De naastgelegen pastorie (Hoofdstraat 58) is een sober herenhuis uit 1871.
De voorm. R.K. lagere St. Aloysiusschool (Hoofdstraat 54) is in 1912-'13 gebouwd als een vierklassige middengangschool met aangebouwde onderwijzerswoning in late neorenaissance-stijl. De hoger opgetrokken middenpartij bevat een beeld van St. Aloysius.
Woonhuizen. In oorsprong daterend van 1645 is het wit gepleisterde dwarse huis
Kerkplein 1 met lage verdieping en een zadeldak tussen puntgevels.
Ovezande, R.K. lagere Aloysiusschool en onderwijzerswoning