Ouwerkerk
(gemeente Schouwen-Duiveland)
Kerkringdorp, ontstaan in de middeleeuwen op een kreekrug. De oorspronkelijk aan St. Geertruid gewijde dorpskerk werd begin 13de eeuw aangeduid als ‘antiqua ecclesia’ en was vermoedelijk de moederkerk van de latere parochies van Duiveland. De dorpsbebouwing ontwikkelde zich aan de kerkring en langs de Zuidstraat. De kerk werd in 1945 verwoest en vervolgens werd het dorp zwaar getroffen door de Watersnoodramp in 1953. Als gevolg van dijkdoorbraken ten zuiden van het dorp ontstond daar een krekengebied. Na de wederopbouw van Ouwerkerk volgde een uitbreiding aan de noordwestzijde.
De
Herv. kerk (Ring 48) is een
Ouwerkerk, Herv. kerk en muziektent
moderne tienzijdige kerk met aangebouwde consistorie en een vrijstaande klokkentoren met opengewerkte lantaarn. De kerk verrees in 1956 naar ontwerp van F.H. Klokke ter vervanging van de verwoeste middeleeuwse kerk.
Woonhuizen. Aan de kerkring staan enkele 17de-eeuwse diepe huizen met trapgevels. De gevel uit 1638 (gevelsteen) van Ring 29 heeft decoratieve banden en bogen in donkerrode baksteen en verder een toppilaster, een muizentandlijst en sierankers. Ring 42 is met jaartalankers gedateerd ‘1688’, maar is bij de na-oorlogse restauratie geheel vernieuwd. Uit de 18de eeuw daterende tuitgevels met kleine trappen in de geveltop hebben de huizen Ring 30 en Zuidstraat 2. Diverse oudere panden kregen eind 19de eeuw een nieuwe gevel met neorenaissance-elementen, zoals de tuitgevel van Zuidstraat 9 (circa 1900) en de ingezwenkte lijstgevel van Ring 41 (1897). In het laatstgenoemde pand was vanaf 1902 het postkantoor ondergebracht. Met banden en strekken in gekleurde baksteen uitgevoerd is het kleine dwarse huis Ring 22. Aardig is het dubbelpand Phoenixstraat 2-4 met rationalistische details en siermetselwerk (circa 1910).
De zeszijdige muziektent (bij Ring 48), oorspronkelijk daterend van 1929, is herbouwd in 1983.
De Alg. begraafplaats (Phoenixstraat ong.) heeft een perk met graven