Oost-Souburg, Woonhuizen Vlissingsestraat 120-146
is een breed tweelaags gebouw met hoger opgetrokken middenrisaliet bekroond door een dakruiter met hoge vierkante spits. De dragende constructie is van gewapend beton.
Woonhuizen. Een van de oudste huizen van het dorp is het in 1664 (jaartalankers) gebouwde dwarse huis Kromwegesingel 18 met hoog zadeldak tussen puntgevels met schouderstukken. Rond 1900 gebouwd is het pand Schoonenburg (Burg. Stemerdinglaan 29), een kleine villa met trapgevel in neorenaissance-stijl. Het van 1906 daterende herenhuis Veldzicht (Middelburgsestraat 60) is opgetrokken in late neoclassicistische vormen met een (later gesausde) door pilasters gelede voorgevel en een kroonlijst. De met mansardedaken en late neorenaissance- en jugendstil-details uitgevoerde diepe huizen Vlissingsestraat 120-146 (circa 1910) zijn karakteristieke voorbeelden van de lintbebouwing langs de uitvalswegen. Vergelijkbare woningen zijn Middelburgsestraat 29-31 en 28-32. Het huis Kanaalstraat 70 werd in 1928 gebouwd naar een zakelijk-expressionistisch ontwerp van C. Wondergem.
Windmolen ‘De Pere’ (Kanaalstraat 78), genoemd naar ambachtsheer Cornelis van Pere, is een ronde stellingmolen met een met dakleer beklede kap. De in 1987-'88 gerestaureerde molen werd in 1725 (gevelsteen) gebouwd als korenmolen, ter vervanging van een oudere molen.
De draaibrug over het Kanaal door Walcheren (bij Spoorstraat 1) is een oorspronkelijk uit Sluiskil afkomstige spoorwegdraaibrug uit 1907. Deze stalen vakwerkbrug plaatste men op de gemetselde onderbouw van de in 1944 verwoeste verkeersbrug uit 1871.
De watertoren (Vlissingsestraat 233) verrees in 1939 voor de Waterleiding Maatschappij ‘Midden-Zeeland’ naar een zakelijk-expressionistisch ontwerp van J.H.J. Kording. De vierkante onderbouw is voorzien van hoge smalle vensterstroken. In de iets smallere bovenbouw met afgeschuinde hoeken bevindt zich een betonnen vlakbodemreservoir. In 1995 heeft men de watertoren als expositieruimte in gebruik genomen.
Atlantikwall. Aan de noordzijde van Oost-Souburg, even ten noorden van Groot-Abeele, en het westelijk daarvan aan de overzijde van het Kanaal door Walcheren gelegen Klein-Abeele liggen de voorm. antitankgracht en enkele deels met aarde gedekte geschutsbunkers, die in 1943 door de Duitsers zijn aangelegd voor het Landfront Vlissingen als onderdeel van de Atlantikwall.
West-Souburg. Dit dorp ten westen van Oost-Souburg is in de 11de eeuw ontstaan rond de in die tijd gestichte parochiekerk. Ten zuiden daarvan ontstond in de 15de eeuw het kasteel van Anna van Bourgondië. In de late 16de eeuw werd het kasteel bewoond door Philips van Marnix van St. Aldegonde, die zorgde voor het herstel van de in 1573 verwoeste kerk. Het kasteel werd in 1783 afgebroken, de kerk volgde in 1832. Het tweebeukig
herenhuis ‘Het Park St. Aldegonde’ (Parklaan 1) kwam eind 18de eeuw tot stand op de plaats van een
Oost-Souburg, Draaibrug
tot het kasteel behorend, mogelijk 16de-eeuws huis. Daarvan zijn de overwelfde kelders behouden. Tot 1944 vormde het huis de kern van een buitenplaats, daarna werd het ingericht als kantoor. De tweelaags tuinvleugel heeft een schilddak met hoekschoorstenen en een gecorniste houten kroonlijst. De gepleisterde straatvleugel is voorzien van een lager schilddak, een eenvoudige kroonlijst en een centrale ingangspartij met pilasteromlijsting met hoofdgestel. Het interieur bevat een gang met 19de-eeuws stucwerk en een gesneden trapleuning uit de bouwtijd. Ter plaatse van de in 1832 afgebroken Herv. kerk bevindt zich de
Alg. begraafplaats (Parklaan ong.) met een gietijzeren toegangshek. Centraal geplaatst is een in 1872 door enkele Antwerpenaren opgerichte natuurstenen gedenknaald ter ere van Marnix van St. Aldegonde, die tot 1585 burgemeester van Antwerpen was. Ter gelegenheid van zijn 300ste sterfdag is in 1898 een bronzen lauwerkrans aangebracht. De
R.K. St.-Martinuskerk (Kerklaan 19), een zaalkerk met steunberen en een hogere en bredere oostpartij, kwam in 1938 tot stand naar plannen van J. van Velsen als bijkerk van Vlissingen. In 1966 is de kerk met drie traveeën vergroot.