Nieuwerkerk
(gemeente Schouwen-Duiveland)
Kerkringdorp, ontstaan op een terpvormig opgehoogd deel van een kreekrug waar later een kerk werd gesticht (eerste vermelding 1233). De vroeger omgrachte kerk ligt midden op een ruime kerkring. Hier, maar ook aan de Hoge Kerkstraat, vormde zich de eerste bebouwing. In de 15de eeuw was de heerlijkheid in bezit van Adriaan van Borssele, wiens echtgenote, Anna van Bourgondië, er in 1490 voor zorgde dat de kerk tot kapittelkerk werd verheven. In 1656 kreeg Nieuwerkerk het recht op een jaarlijkse paardenmarkt en ontwikkelde het zich tot een centrum voor Duiveland. Eind 19de eeuw breidde het dorp uit langs de Ooststraat. Nieuwerkerk heeft zwaar te lijden gehad van de Watersnoodramp van 1953. Met de wederopbouw zijn uitbreidingen aan de oost- en de westzijde gerealiseerd.
De
Herv. kerk (Kerkring 2), oorspronkelijk gewijd aan St. Johannes de Evangelist, bestaat uit een fors vijfzijdig gesloten koor met sacristie en een vrijstaande zeszijdige toren van drie geledingen met tentdak. De opvallende toren uit de 14de of 15de eeuw werd in 1944 door de Duitse bezetters opgeblazen en in 1975-'76 met nieuwe steen herbouwd. In de toren hangt een door Michael Burgerhuys gegoten klok (1645). Het schip werd bij een brand in 1583 verwoest en in de 17de eeuw geheel gesloopt. Het behouden gebleven laat-gotische koor stamt van na de verheffing tot collegiale kerk in 1490. De rijzige 16de-eeuwse sacristie met tuitgevel en hoeksteunberen heeft inwendig een kruisgewelf en een omlopend boogfries. Het koor is gerestaureerd in 1945-'52 en opnieuw na de Watersnoodramp. Van deze in 1959 voltooide werkzaamheden dateren de westgevel met blindnissen in de top (1952), het lagere ingangsportaal (1957), de bakstenen vensterharnassen en inwendig het nieuwe betonnen gewelf en de kap. Tot de inventaris behoren enkele oude grafzerken (1518-1613) en een preekstoel en doophek van rond 1700. De voorm.
pastorie (Hoge Kerkstraat 13) is een tweelaags pand met een neoclassicistische lijstgevel uit circa 1890
Nieuwerkerk, Herv. kerk, toren
voor twee vermoedelijk in 1803 (gevelsteen achterzijde) verenigde 18de-eeuwse diepe panden.
Overige kerken. Van 1873 dateert de voorm. kerk van de Apostolische Gemeente (Molenstraat 10), een kleine zaalkerk voorzien van neogotische spitsboogvormige bovenlichten met gepleisterde omranding bij entree en vensters. De (Geref.) Jacobuskerk (Ooststraat 16) is een moderne zaalkerk met dakruiter en bredere voorbouw, opgetrokken in 1958 naar ontwerp van Chr. de Heer en voorzien van sierbanden in donkere baksteen.
Het voorm. postkantoor (Hoge Kerkstraat 12) is een diep pand met een brede schermgevel met kroonlijst uit circa 1910.
Het voorm. raadhuis (Kerkring 1-7), gebouwd in 1929-'30 naar een zakelijk-expressionistisch ontwerp van W. Brouwer, heeft een kubistisch gelede voorgevel voorzien van een hoger opgaande middenpartij met ingang. Behalve de woningen van het schoolhoofd en de gemeenteontvanger bevonden zich in de linkervleugel een praktijkruimte en een dokterswoning.
Woonhuizen. Het diepe eenlaagspand Hoge Kerkstraat 14 heeft een tuitgevel uit 1742 (jaartalankers). Een geverfde ingezwenkte halsgevel en een hogere achtergevel uit 1762 (gedateerde baksteen) heeft het diepe huis Hoge Kerkstraat 16. Zeer statig is de brede midden-18de-eeuwse lijstgevel van