Clinge
(gemeente Hulst)
Grensdorp in de vorm van een langgerekt lint, ontstaan op een oude dekzandrug. De hier in de 13de eeuw ontgonnen moerassen werden in 1616 ingepolderd, waarna vlasnijverheid tot ontwikkeling kwam. In 1830 werd het dorp afgescheiden van het Belgische De Klinge en vanaf 1875 vormde het een zelfstandige parochie. In 1970 is Clinge tot Hulst gaan behoren.
De R.K. St.-Henricuskerk ('s-Gravenstraat 169) is een driebeukige basilikale kruiskerk met vijfzijdig gesloten koor en een toren van twee geledingen met een achtkantige lantaarn voorzien van frontalen en een spits. Deze neoromaanse kerk werd in 1875-'76 gebouwd naar ontwerp van P. Soffers. Opvallend zijn de ronde vensters van de lichtbeuk en de dwars op het koor geplaatste kapellen. De toren is in 1973 gerestaureerd. De muurschilderingen in het koor dateren van een verbouwing in de jaren twintig. Het van 1763 daterende Detlef Onderhorst-orgel is afkomstig uit Standdaarbuiten (NB).
Op het kerkhof achter de kerk bevinden zich een baarhuisje (circa 1875) en het
Clinge, R.K. St.-Henricuskerk en pastorie
graf van bouwpastoor A. Koremans. De gepleisterde tweelaags
pastorie ('s-Gravenstraat 167), uitgevoerd in neoclassicistische stijl met een fronton boven de middentravee, dateert van 1875. Hierachter bevinden zich restanten van een landschapstuin.
Het voorm. raadhuis ('s-Gravenstraat 170) is een eenlaagspand met souterrain, bordestrap, hoger opgaand middendeel en dakruiter, gebouwd in 1936 in traditionalistische vormen. In het souterrain bevindt zich een cachot. Op de sluitsteen boven de deur staat ‘SPQC’.
De boerderij 's-Gravenstraat 224 heeft een vroeg-19de-eeuws gepleisterd eenlaags woonhuis en een grote - in opzet 18de-eeuwse - houten schuur.
De voorm. textielfabriek (Clitexweg 4-10) werd in 1934 gesticht als vestiging van de Franse firma P. en J. Tibergien en was later bekend onder de samenvoeging Clitex (Clingse Textiel). Van de in 1985 gesloten fabriek resteren de fabriekshallen met sheddaken en de schoorsteen.
Nieuw-Namen. Dit tot 1899 Kauter genoemde grensdorp ten oosten van Clinge is ontstaan als een uitloper van het Belgische dorp Kieldrecht, waarvan het gebied in de 18de eeuw werd ingepolderd. De R.K. St.-Josephkerk (Hulsterloostraat 76) is een driebeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een toren van twee geledingen met ingesnoerde spits. De neogotische kerk kwam in 1859-'60 tot stand naar ontwerp van P. Soffers en werd in 1898 vergroot met transeptarmen naar plannen van H. Goethals. De bestaande toren heeft men in 1912 vervangen door de huidige naar plannen van J. Vermeulen, die in 1923 ook de zijbeuken verlengde. Uit de bouwtijd dateren het zandstenen hoofdaltaar en het triomfkruis. P. de Roeck vervaardigde het bronzen H. Hartbeeld (circa 1920). De gepleisterde pastorie (Hulsterloostraat 74) dateert uit circa 1860.
De voorm. openbare lagere school (Hulsterloostraat 81) is een vierklassige gangschool met neorenaissance-trapgevels, gebouwd rond 1900 en gesloten in 1924 toen elders een katholieke school werd geopend. De voorm. breigoederenfabriek annex tapijtweverij ‘De Zonsopgang’ (Veerstraat 5) werd in