Cadzand
(gemeente Sluis)
Kerkringdorp, gelegen op het zogeheten Eiland van Cadzand tussen het Zwin en het Strijdersgat. Rond 1177 ontstond er een kerk, met daaromheen bebouwing in een onvolledige ring. Het dorp had te lijden van overstromingen in 1394 en 1398. In 1584 werd Cadzand wel geplunderd, maar niet geïnundeerd. In 1866 stichtte men aan het strand een badhuis te Cadzand-Bad (afgebroken in de Tweede Wereldoorlog). Westelijk daarvan kwam in 1872 de zeesluis van het Uitwateringskanaal tot stand, waarvan de monding van 1902 tot 1954 als haven dienst deed. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het aan de kust gelegen deel zich tot een moderne badplaats.
De
Herv. kerk (Prinsestraat 17), oorspronkelijk gewijd aan O.L. Vrouwe, is een tweebeukige, recht gesloten kerk voorzien van een achtzijdige traptoren met opengewerkte uivormige spits. De zuidbeuk dateert uit het laatste kwart van de 13de eeuw en heeft smalle vroeg-gotische spitsboogvensters. De even hoge gotische noordbeuk werd begin 14de eeuw toegevoegd. De kerk had sterk te lijden tijdens de Opstand en werd in
Cadzand, Herv. kerk (1977)
1609-'10 hersteld als protestants bedehuis. De bouwvallig geworden gotische westtoren (St.-Lambertustoren) werd rond 1677 afgebroken en vervangen door een dakruiter. Verder onderging de kerk herstellingen in 1652 en 1821. Van 1686 tot 1791 was het gebouw in gebruik bij de Waalse gemeente. Bij een ingrijpende restauratie in 1928-'29, onder leiding van I.A. van Cruyningen, kregen de kerkmuren hun oorspronkelijke hoogte terug en werd aan de westzijde een traptoren toegevoegd. Daarin hangt een door Johannes Burgerhuys gegoten klok (1611). Het herstel van de oorlogsschade volgde naar plannen van E.A. Canneman in 1954. Op de plaats van de oude sacristie aan de zuidzijde, waar van 1623 tot 1894 de pastorie stond, is in 1962 een consistorie gebouwd.
Inwendig heeft de noordbeuk van de kerk een doorlopende reeks met driepassen gevulde spaarbogen onder de vensters, die rijker zijn uitgevoerd dan die in de zuidbeuk. Tussen de beuken bevinden zich zware pijlers met lage knopkapitelen. Tot de inventaris behoren een sobere preekstoel en twee herenbanken uit de 17de eeuw.
Overige kerken. De voorm. Vrije Evang. kerk (Prinsestraat 1) is een lage zaalkerk met dakruiter, gebouwd in 1952 in traditionalistische vormen naar plannen van J.A. Wentink. De in 1963-'64 naar plannen van J.C.P. Loonen uitgevoerde R.K. St.-Bonifatiuskerk of ‘Strandkerk’ (Badhuisweg ong.) is een toeristenkerk met een van buiten gesloten carré-vorm met torendeel aan de ene zijde. Aan de andere zijde bevindt zich een kerkzaal met een voor openluchtbijeenkomsten geschikt atrium.
Woonhuizen. Uit het midden van de 19de eeuw dateert het dwarse eenlaagspand Mariastraat 12 met twee lage vensters in de borstwering. Rond