Biggekerke
(gemeente Veere)
Kerkringdorp, ontstaan in de middeleeuwen op een kreekrug waar reeds vóór 1235 sprake was van een kerk. Rond 1850 was er hoofdzakelijk bebouwing aan de kerkring en langs de Dorpsstraat,
Biggekerke, Windmolen
de weg richting Koudekerke. Eind 19de eeuw vond verdichting van de bebouwing langs deze weg plaats. Bij een bombardement op 17 september 1944 werd het dorp zwaar getroffen. Recent is het dorp aan de zuidoostzijde uitgebreid.
De Herv. kerk (Kerkplein 1) is een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een gedeeltelijk ingebouwde toren van twee geledingen met haakse steunberen, gepleisterde blindnissen en een achtzijdige spits. De toren met stenen kruisribgewelf in de benedenruimte stamt uit circa 1400, evenals enkele delen van het koor. Het schip werd waarschijnlijk begin 17de eeuw in oude vormen herbouwd. Bij de restauratie in 1957 is aan de zuidzijde een nieuwe consistorie toegevoegd. Het kerkinterieur wordt gedekt door een houten tongewelf met trekbalken. Tot de inventaris behoren onder meer een preekstoel met boogpanelen uit circa 1630 en een in 1896 geplaatst wapenbord.
Op het kerkhof bevinden zich de grafkelder van J.T. Werndly Clinge († 1831) en zijn moeder († 1841), voorts het graf van K. Wielemaker († 1918), hoofd van de Chr. lagere school.
Het voorm. raadhuis (Kerkplein 30) is een van oorsprong 18de-eeuws L-vormig hoekpand met rond 1860 deels in blokvorm gepleisterde gevels. De ingang is voorzien van een omlijsting met zijlichten en geprofileerde kroonlijst. Links hiervan bevindt zich een opkamer met kelder.
De voorm. Chr. lagere school (Dorpsstraat 19-21) is rond 1925 gebouwd als een drieklassig schoolgebouw met onderwijzerswoning, uitgevoerd met zakelijk-expressionistische details.
Woonhuizen. De oudste woonhuizen aan de kerkring zijn Kerkplein 21, een 17de-eeuws dwars huis men tuitgevels en een gepleisterde voorgevel, en Kerkplein 23, een 18de-eeuws dwars huis met gepleisterde voorgevel en steile zijtopgevels met vlechtingen. Rond 1900 gebouwd zijn de arbeiderswoningen Kerkplein 10-11 (met werkplaats) en het dwarse huis Dorpsstraat 36 met tegeldecoraties en een deurbovenlicht met levensboom. Voorbeelden van wederopbouwwoningen uit circa 1950 zijn Dorpsstraat 1-11 en Valkenisseweg 1-3.
Boerderijen. Van de boerderij Dorpsstraat 23-25 dateert het woonhuis met gecementeerde gevels uit 1741 (jaartalankers). Valkenisseweg 32 is een goed voorbeeld van een boerderij met dwars aangebouwde houten dwarsdeelschuur (circa 1900). De van vrijstaande houten dwarsdeelschuren voorziene boerderijen Zoutelandseweg 3-9 zijn begin 20ste eeuw tot stand gekomen. Ten zuiden van Biggekerke ligt de rond 1900 opgetrokken boerderij De IJslander (Koudekerkseweg 12), bestaande uit een dwars woonhuis dat via een lager tussenlid verbonden is met een houten dwarsdeelschuur.
De windmolen (Oostweg 4) is een ronde bakstenen grondzeiler met gepleisterde romp en een met dakleer beklede kap. Deze korenmolen werd in 1712 gebouwd in opdracht van het stadsbestuur van Vlissingen.
De smederij Kerkplein 15 is een in opzet 18de-eeuws pand met gepleisterde gevel en een in 1996 naar oorspronkelijk ontwerp herbouwde houten travalje.
Vliedbergen. In en om Biggekerke liggen enkele vliedbergen uit de 11de-13de eeuw, waarvan één bij Kerkplein 21 en twee aan de westzijde van de Koudekerkseweg ten zuiden van Biggekerke, alsmede één ten oosten van Biggekerke