Arnemuiden, Herv. kerk
Arnemuiden, Herv. kerk, uurwerk in toren (1991)
Colijnsplaat verplaatst en is Arnemuiden vooral een forensenplaats geworden met uitbreidingswijken aan de oost- en noordzijde.
De
Herv. kerk (Markt 10) is een recht gesloten zaalkerk voorzien van een geveltoren met opengewerkte houten lantaarn en een naaldspits. Deze kerk met sobere en vroeg-neogotische elementen werd in 1858 gebouwd naar plannen van J. Bourdrez ter plaatse van een uit 1505 stammende voorganger. In de geveltoren bevindt zich een bijzonder astronomisch uurwerk met een wijzer die zowel het uur als de waterstand aangeeft en daarboven een aanduiding van de maanstand. Dit in 1589 door Jan Dircksz Coop uit Delft vervaardigde uurwerk is in 1957 gerestaureerd. In de toren hangen verder een door Peter Waghevens
Arnemuiden, Stadhuis
gegoten klok (1518) en een in 1969 teruggeplaatst en in 1991 gerestaureerd klokkenspel met acht klokken van Pieter van den Ghein I (1554-'57) en één van Pieter van den Ghein II (1593), alsmede twee nieuwe klokken van de firma Eijsbouts.
Overige kerken. De kerk van de Geref. Gemeente in Nederland (Burg. Langebeekestraat 16) is een zaalkerk met dakruiter en steunberen, gebouwd in 1951 in traditionalistische vormen naar ontwerp van G.J. van Beekum. De Geref. kerk ‘Eben Haëzer’ (Kerklaan 4), een moderne zaalkerk met gemeenschapszaal en vrijstaande toren, is in 1967 gerealiseerd naar plannen van G. Steen en G. Tuinhof.
Het voorm. stadhuis (Langstraat 35) is een gepleisterd tweelaags pand met hoekpilasters, middenrisaliet en een gevelbeëindiging met kantelen. Het rijzige gebouw kwam in 1865 tot stand in Willem II-gotiek naar plannen van de Middelburgse stadsbouwmeester C. Krijger ter plaatse van een voorganger uit 1588.
Het gemeentelijk gymnastieklokaal (Clazinastraat 1), opgetrokken in 1962 in een combinatie van traditionalistische baksteenmotieven en functionalistische vensterstroken, is een aardig voorbeeld van dit gebouwtype.