Reijmerstok
(gemeente Gulpen-Wittem)
Dorp, ontstaan in de middeleeuwen op het plateau van Margraten bij de herenhoeve De Puthof. Reijmerstok is uitgegroeid tot een bescheiden wegdorp.
De voorm. R.K. St.-Franciscuskerk (Reijmerstokkerdorpsstraat 93) is een kleine neoclassicistische mergelstenen zaalkerk, gebouwd in 1838 na de afscheiding van de parochie van Gulpen. Sinds 1922 dient het gebouw als feestzaal en woonhuis.
De
R.K. kerk St. Franciscus van Assisië (Reijmerstokkerdorpsstraat
Reijmerstok, Boerderij De Puthof
95) is een eenbeukige kruiskerk met getrapt, recht gesloten koor, lagere transeptarmen en een zadeldaktoren. Deze in 1922-'23 naar plannen van Jos. Wielders gebouwde kerk heeft een expressionistisch gedetailleerde ingangspartij bij de toren en stalen spitsboogvormige vensters. De glas-in-lood ramen zijn vervaardigd door H. Oidtmann en atelier F. Nicolas & Zn. (1922). De muurschilderingen zijn in 1926 door J. Colette aangebracht. Tot de inventaris behoren een hoofdaltaar met art décomotieven, een Maria- en Jozefaltaar, kerkbanken en biechtstoelen, alle door Jos. Wielders ontworpen, en geschilderde kruiswegstaties van Ch. Eyck (1958).
De Puthof (Reijmerstokkerdorpsstraat 130), vroeger ‘Bokkenheufke’ genoemd, is een gesloten hoeve, die voor het eerst wordt vermeld in 1375. De familie Schwarzenberg, die begin 17de eeuw deze hoeve bezat, heeft mogelijk het onderkelderde tweelaags woonhuis met ingangsrisaliet laten bouwen. De in oorsprong 18de-eeuwse vakwerkvleugels aan weerszijden van de binnenplaats zijn na een brand in 1943 herbouwd in baksteen en mergel. In de linkervleugel bevindt zich een gevelsteen met de voorstelling van een bok en het jaartal ‘1734’. De deels 17de-eeuwse poortvleugel aan de straatzijde bevat een rondbogige poortdoorgang met mergelstenen omlijsting.
Boerderijen. De vakwerkboerderij Reijmerstokkerdorpsstraat 59 dateert in hoofdzaak uit de 18de, vermoedelijk deels nog uit de 17de eeuw. Van de L-vormige hoeve R. dorpsstraat 96 is het schuurgedeelte gedateerd ‘1758’. Ernaast staat een uit België overgebrachte vakwerkschuur.
R. dorpsstraat 108-110 is een 18de-eeuwse U-vormige vakwerkhoeve, die later is gesplitst in twee woonhuizen. De gesloten hoeven R. dorpsstraat 75 en 77, gebouwd in de 18de-19de eeuw, zijn deels in vakwerk en deels in baksteen opgetrokken.