Melick
(gemeente Roerdalen)
Dorp, ontstaan in de middeleeuwen nabij de Roer. Op de daar gelegen Kerkberg ontwikkelde zich de oudste kern. Melick breidde zich in de 19de eeuw uit tot een langgerekte lintbebouwing die reikte tot het toenmalige gehucht Waterschei. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Melick - als forenzendorp van Roermond - door
Melick, Boerderij Tonedenhof
sterke uitbreidingen aan de noord- en oostzijde het lineaire karakter verloren.
De R.K. St.-Andreaskerk (Kerkstraat 4) is een driebeukige pseudobasilicale kruiskerk, gebouwd in 1954-'56 ter vervanging van de na de oorlog afgebroken kerk op de Kerkberg. Het ontwerp van J. Franssen vertoont de traditionalistische vormen van de Bossche school. In de opvallend zware vieringtoren hangt een klok uit 1337. De aardbevingsschade uit 1992 is in 1994 hersteld.
Het voorm. raadhuis (Dorpsstraat 43) is een diep pand met souterrain, gebouwd in 1888 en verbouwd in 1919 tot het huidige aanzicht. Onder het raadhuis bevonden zich oorspronkelijk een brandspuithuisje en een cachot. Sinds de uitbreiding en renovatie in 1994-'96 is het pand in gebruik als verenigingsgebouw van Harmonie Concordia.
De Tonedenhof (Heinsbergerweg 3) is een in de tweede helft van de 17de eeuw in opdracht van Herman van Hollogne herbouwde gesloten hoeve, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1452. De ingangsvleugel bevat een hoger poortpaviljoen met zijtopgevels voorzien van duivengaten.
Villa Rosendael (Heinsbergerweg 34). Dit forse eclectische herenhuis werd in 1881 gebouwd voor bierbrouwer en jeneverstoker H. Spielmans op de plaats van een 18de-eeuwse boerderij-brouwerij, waarvan delen in de kelder behouden zijn gebleven. Links staat het in 1884 tot koetshuis verbouwde deel van de oude boerderij met een 18de-eeuwse bakstenen poort.
De windmolen ‘Prins Bernhard’ (Waterschei 70) is een open standerdmolen. Deze korenmolen is in 1998-'99 nagenoeg geheel herbouwd.
De kerkhofkapel op de Kerkberg is een deels gepleisterd, zeszijdig neogotisch gebouwtje uit 1867. Oorspronkelijk was het een van de koorkapellen van de dorpskerk naar ontwerp van P.J.H. Cuypers, die na de oorlog is gesloopt. In de kapel bevinden zich twee 18de-eeuwse grafzerken.