Limbricht, Nieuwe R.K. St.-Salviuskerk (1981)
in 1888 naar ontwerp van J. Jorna, is een dwars tweelaags pand met hoger opgetrokken middenrisaliet.
De nieuwe R.K. St.-Salviuskerk (Burg. Coonenplein 2) is een driebeukige basilicale kerk met een vijfzijdig gesloten koor en een terzijde geplaatste ongelede toren met tentdak. De zijbeuken hebben een reeks zadeldaken met topgevels. De kerk werd in 1922 in Kunradersteen opgetrokken naar een ontwerp met neoromaanse elementen van J.Th.J. Cuypers en P. Cuypers jr. Inwendig worden de zijbeuken gedekt door dwarse houten tongewelven. De kerk bezit enkele inventarisstukken uit de oude St.-Salviuskerk, zoals een houten St.-Barbarabeeld van Jan van Steffeswert (16de eeuw, moderne polychromie) en een laat-gotisch drieluik met gesneden middentafereel, gepolychromeerde Piëta (16de eeuw) en een gepolychromeerd beeld van Maria met Kind (circa 1600). Verder zijn er diverse 18de- en 19de-eeuwse gepolychromeerde beelden, waaronder een door J. Thissen vervaardigd beeld van Maria met Kind (1885). Tot de inventaris behoren verder een zijaltaar van atelier Cuypers (circa 1922) en door A. & P. Windhausen geschilderde kruiswegstaties (circa 1922). De gebrandschilderde ramen zijn van atelier Nicolas.
De pastorie (Past. Janssenstraat 16) is een blokvormig pand met tentdak, gebouwd in 1922 in Kunradersteen naar ontwerp van J. Wagemans.
Woonhuizen. In Limbricht staat een aantal interessante woonhuizen met een 18de-eeuwse kern, zoals het deels gepleisterde eenlaagspand Beekstraat 41 met de jaartalankers ‘1758’ en het wit geschilderde U-vormige complex Beekstraat 13, gebouwd in opdracht van de schepenfamilie Nelissen. De linker topgevel bevat een zonnewijzer uit 1799. Verder is er een poortsluitsteen gedateerd ‘1824’. Het gepleisterde dwarse tweelaagshuis Steenstraat 21-25 heeft mogelijk ook een 18de-eeuwse kern. Past. Janssenstraat 41 is een wit geschilderd tweelaags middenganghuis uit 1906 met een uitkragend, hoger opgetrokken middengedeelte.
De boerderij Platz 5-8 is een gesloten hoeve met een 18de-eeuwse kern. Het gepleisterde tweelaags woongedeelte heeft een gezwenkte topgevel.
De devotiezuil aan de Bovenstraat (tegenover nr. 45) is een hardstenen zuil met een postament voorzien van een reliëfvoorstelling van de Moeder van Smarten en bekroond door een kruisbeeld. De volgens een jaartalvers van 1747 daterende zuil is in 1958 gerestaureerd.
Kasteel Grasbroek (Bornerweg 33), gelegen ten noordwesten van Limbricht, is een onderkelderd tweelaags huis met in- en uitgezwenkte gevels, veel schietgaten, een ronde traptoren met mergelstenen speklagen en een arkeltorentje. Van de oorspronkelijke gracht is een thans droog gedeelte nog herkenbaar. Blijkens de jaartalankers is het kasteel in 1596 voltooid. De wapenschildjes van bouwheer Alexander II van Drimborn en zijn vrouw Elisabeth van Ollmissen gen. Mulstroe zijn zichtbaar in de
Limbricht, Kasteel Grasbroek
ingangsomlijsting. De ronde traptoren is waarschijnlijk in de eerste helft van de 17de eeuw vanaf de speklagen verhoogd. De thans dichtgezette duivengaten in de noordoostgevel zijn in de vroege 19de eeuw aangebracht in opdracht van J.H.W.A. baron van Leerode. Het kasteel heeft een gordingkap met dubbele spantbenen uit de bouwtijd. Verder zijn de oorspronkelijke spiltrap, stucplafonds en schouwen nog aanwezig. Bij de ingrijpende restauratie in 1987, onder leiding van architectengroep Mertens BV, heeft men onder meer enkele kruis- en kloosterkozijnen gereconstrueerd en op de westhoek - in gestileerde vorm - het arkeltorentje. Ten zuidoosten van het kasteel, bij de boerderij, ligt een motterestant waar mogelijk een voorganger van het huidige huis heeft gestaan.
Guttecoven. Dit wegdorp ten westen van Limbricht is ontstaan in de middeleeuwen. Aardige boerderijen zijn de gesloten hoeve Dorpsstraat 17 (circa 1850), de L-vormige hoeve Dorpsstraat 18 (1890) en de hoeve Wijnrankenstraat 17, met een gepleisterde voorgevel voorzien van eclectische elementen en een poortsluitsteen met het jaartal ‘1907’. Interessante woonhuizen zijn de gepleisterde dwarse tweelaags huizen Wijnrankenstraat 13 (1868), met poort, en Veersestraat 4 (circa 1885), met eclectische elementen. Verder de deels gepleisterde ‘Villa Veldzicht’ (Kerkstraat 23; circa 1918), voorzien van een ronde hoektoren met spits. De R.K. St.-Nicolaaskerk (Kerkstraat 11) is een moderne breukstenen zaalkerk met een halfronde apsis, een aan de voorzijde als luifel ver overstekend plat dak en een vrijstaande betonnen klokkentoren. De kerk kwam in 1964-'65 tot stand naar ontwerp van J.G.C. Franssen en J.F.M.W. van der Pluym ter vervanging van een voorganger met een laat-middeleeuws koor en een neogotische toren. De kerk bevat een romaans doopvont van Naamse steen (deels 13de eeuw). Tot de inventaris behoren verder een door J.A. van der Ven vervaardigde biechtstoel (1840), een door J. Doensen vervaardigde communiebank (1856) en biechtstoel, een door Pereboom & Leyser gebouwd orgel (1870), een hoofdaltaar (1910) en kruiswegstaties van L. Lindebringhs (1910).