Hoensbroek, R.K. kleine St.-Janskerk
boven de gewelven kwamen te liggen. Nadat ook de zijbeuken waren verhoogd werd het hele schip onder één doorlopend zadeldak gebracht. Het koor werd in de eerste helft van de 17de eeuw vergroot en verhoogd in baksteen. De sacristie aan de zuidzijde dateert van 1725. Bij een restauratie in 1909-'10 door W. Sprenger heeft men de pseudobasilicale vorm hersteld en de zijbeuken voorzien van lessenaardaken. De laatste grote restauratie is rond 1990 uitgevoerd. Het schip wordt gedekt door 16de-eeuwse kruisribgewelven, voorzien van schilderingen met blad- en bloemranken en de wapens van de familie Hoen en Van Daver. Op de triomfboog bevindt zich een middeleeuwse schildering met een voorstelling van het Laatste Oordeel. Tot de inventaris behoren een kruis met een 15de-eeuwse gepolychromeerde corpus en een 15de-eeuwse Annatrits. De glas-in-loodramen zijn vervaardigd door J. Vonk (1957). Op het kerkhof bevinden zich verschillende oude grafkruisen (16de-18de eeuw).
De R.K. nieuwe St.-Janskerk of St.-Johannes de Evangelistkerk (St.-Jansstraat) is een driebeukige basilicale kerk met vijfzijdig gesloten koor en een dakruiter. Deze neogotische kerk werd in 1905-'06 gebouwd naar plannen van C.J.H. Franssen. De geplande toren is niet uitgevoerd. In 1991 is de kerk gerestaureerd. Het kerkhof bevat enkele interessante graftekens.
Overige kerken. De R.K.O.L.-Vrouwekerk (Zandbergsweg 24, Mariagewanden) is een wit geschilderde zaalkerk met spitsboogvensters tussen afgeknotte steunberen, gebouwd in 1949 naar ontwerp van H.G. Akkermans. Naar een ontwerp van A.J.N. Boosten - in de traditionalistische stijl van de Bossche school - kwam in 1950-'51 de R.K. St.-Jozefkerk (St.-Theresiastraat 7, Passart) tot stand als een kruiskerk met halfronde apsis en uitgebouwd portaal. De moderne R.K.H. Hart van Jezuskerk (bij Hommerterweg 169, Mariarade), met flauw hellend zadeldak en een ranke vrijstaande bakstenen toren, werd in 1961-'62 gebouwd naar ontwerp van H.J.A. Koene ter vervanging van een wegens mijnschade afgebroken kerk uit 1915.
Het hoofdgebouw van Lucasstichting voor revalidatie (Zandbergsweg 111), gebouwd in 1966-'67 naar ontwerp van F.P.J. Peutz, bestaat uit in kruisvorm geplaatste zeslaags blokken met een betonnen luifel bij de ingang.
Mijnwerkerskoloniën. In Hoensbroek staan verschillende voor mijnwerkers gebouwde woningcomplexen, bijvoorbeeld de in 1908-'10 gebouwde rug-aan-rugwoningen van de woninggroep
Butting (Buttingstraat 28-46 en Nieuwenhofstraat 2-20). De gepleisterde woningen hebben een verspringende voorgevel met risalerende middenpartij. Waarschijnlijk voor de huisvesting van ambtenaren bedoeld was de in 1911 gerealiseerde woninggroep
Kasteel (Gouverneur Baron van Hövellplein 6-9 e.o.) versierd met banden van rode baksteen. De woninggroep
Klooster (Emmastraat, Emmaplein e.o.) kwam in 1915-'16 tot stand naar plannen van J. Stuyt met 68 een- en tweelaags woningen. Een voorbeeld van een volgens de tuindorpgedachte gebouwde mijnwerkerskolonie is het grote complex
Slakken-Horst-Metten (Past. Röselaersplein, Horstplein e.o.), gebouwd tussen 1913 en 1922 in opdracht van de woningvereniging Hoensbroek naar plannen van J. Stuyt. Van de oorspronkelijk 262 woningen staan er thans na sloop van de Mettenstraat nog 190. Het in 1925 gerealiseerde grote complex
De Wingerd (Wingerdweg,
Hoensbroek, Woninggroep Kasteel
Markgravenstraat e.o.) bestond oorspronkelijk uit 207 twee-aan-tweegeschakelde tweelaags woningen met decoratief metselwerk en vier als hoekoplossing gesitueerde eenlaags winkels met plat dak. Het complex is enige tijd geleden gerenoveerd.
Overige woonhuizen. Het in functionalistische stijl uitgevoerde pand Kouvenderstraat 132 is in 1931 gebouwd als woonhuis annex architectenbureau door en voor C. de Smet (gerestaureerd 1984). Opvallend zijn de ronde erkeruitbouw en de metalen kozijnen. De woonhuizen Akerstraat Noord 97-119 zijn rond 1933 gebouwd in traditionalistische stijl.
Het voorm. woonhuis met graanmaalderij (Akerstraat Noord 310-312), gebouwd rond 1905 voor de firma J. Schijns-Hermens, vertoont neorenaissance- en jugendstil-details en is voorzien van gekleurd siermetselwerk en een gevelpartij met een decoratieve boogvormige beëindiging. De gepleisterde gevelband bij de maalderij (gesloten 1978) vermeldt de firmanaam.
Het katholieke gezellenhuis (Heisterbergweg 6) werd in 1925-'26 gebouwd in zakelijk-expressionistische vormen in opdracht van de Staatsmijnen en uitgevoerd door het eigen bouwbureau. Het is thans onderdeel van een woon- en serviceflat.
Het voorm. protestants mijnwerkerspension (Buttingstraat 24) kwam tot stand in 1928 naar een ontwerp met traditionalistische en expressionistische elementen van W. Ingwersen voor het Nederlands Jongelings Verbond te Amsterdam.
Het H. Hartbeeld (Kerkplein), vervaardigd door S. Eymael met twee mijnwerkerssculpturen, is in 1939 geplaatst.