Herten
(gemeente Roermond)
Dorp aan de Maas, ontstaan in de middeleeuwen en voor het eerst genoemd in 968. Oorspronkelijk behoorde de enclave Herten samen met Merum tot de heerlijkheid Daelenbroek. In 1464 kwam Herten aan Godart van Vlodrop en na 1716 behoorde het tot het Oostenrijks Overkwartier. Het in de Tweede Wereldoorlog zwaar geteisterde dorp werd na de oorlog een forensengemeente van Roermond. Herten wordt omringd door grintgaten en aan de noordoostzijde staat de televisie-zendmast uit 1957.
De
R.K. St.-Michaëlkerk (Julianaplein 18) is een grote driebeukige kruisbasiliek met driezijdig gesloten koor en een toren van twee geledingen met ingesnoerde spits. De toren van de oude, 13de-eeuwse, dorpskerk stortte in 1881
Herten, Raadhuis Schoolstraat 8
in. De daarna opgetrokken neogotische kerk werd in 1945 geheel verwoest. De huidige kerk verrees in 1953-'54 in traditionalistische stijl met neogotische elementen naar ontwerp van H.W. Valk.
Raadhuizen. Het voorm. oude raadhuis Schoolstraat 8 is een gedeeltelijk gepleisterd pand uit 1851, dat zijn huidige uiterlijk met neorenaissance-details en verhoogd middenrisaliet kreeg in 1905. Op het middenrisaliet staat de afkorting ‘S.P.Q.H’. Het voorm. raadhuis Julianaplein 9 is een blokvormig pand in traditionalistische vormen, gebouwd in 1958-'59 naar plannen van J.P.J. Margry en met als uitvoerend architect W.H.J. Ruijters.
De voorm. openbare lagere school (Schoolstraat 7) is rond 1905 gebouwd als een drieklassige gangschool met sierstenen vensteromlijstingen.
Het waterpompstation van de gemeente Roermond (Roermondsestraat 18) dateert uit 1896 en is voorzien van neorenaissance-details.
De kapel te Ool (bij Maasstraat 18), ten noordwesten van Herten, is een open wegkapel, gebouwd in 1783 met beelden (replica's) van St. Johannes Nepomuk en Maria met Kind.
Merum. Dit dorp ten zuiden van Herten heeft een middeleeuwse oorsprong. De ruïne van de Oudenborg (bij Oude Borgstraat 14) is het restant van een in de 13de eeuw gebouwde en in 1328 voor het eerst genoemde woontoren. Dit in kolenzandsteen en maaskeien opgetrokken gebouw, uitgevoerd met tufstenen banden en hardstenen hoek-