gere dorpskern Hulsen bij de spoorlijn Roermond-Maastricht.
De R.K. St.-Martinuskerk (Kerkplein 6a) is een driebeukige kruiskerk met twee koren en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De kerk wordt in 1298 voor het eerst vermeld. Het oudste gedeelte van het tegenwoordige gebouw is de 14de-eeuwse mergelstenen toren, die rond 1810 zijn huidige spits kreeg. De kerk zelf werd in 1626 in opdracht van Walter van Hoensbroek groter herbouwd. Daarvan resteert het driezijdig gesloten koor met mergelstenen vensteromlijstingen. In 1920 heeft men het schip afgebroken, waarna dwars op de as naar plannen van J.H.H. van Groenendael een nieuwe kerk in Kunradersteen verrees met een rond gesloten koor en een zuidwaarts gerichte ingangspartij met twee flankerende torentjes.
Het interieur van het als zijkapel gebruikte 17de-eeuwse koor wordt gedekt door kruisribgewelven met maniëristische kraagstenen. De kerk bevat gebeeldhouwde grafzerken voor Walter van Hoensbroek († 1631) en Carle Suchen († 1653). Fragmenten van een maniëristische preekstoel met afbeeldingen van de vier evangelisten (circa 1630) zijn verwerkt in een altaartafel. Tot de inventaris behoren verder een communiebank en twee herenbanken (alle circa 1820), afkomstig uit de Kapel in 't Zand te Roermond, en een door J. Binvignat gebouwd orgel (1818).
De rijzige pastorie (Kommelderweg 1) dateert uit 1782 en heeft hardstenen vensteromlijstingen; de aanbouw met lessenaarsdak is uit 1820.
Het voorm. raadhuis (Kerkplein 5) is een fors pand in neoclassicistische vormen, gebouwd in 1865 als gemeentehuis annex openbare lagere school.
Van kasteel Geulle (Geulderlei 1) resteert enkel de bouwhoeve sinds de afbraak in 1847 van het in 1620 voor Walter van Hoensbroek opgetrokken hoofdgebouw. Dit omgrachte gepleisterde pand - oorspronkelijk U-vormig maar nu L-vormig - heeft in de lange westzijde een poortpaviljoen. De hoeve dateert uit het eerste kwart van de 17de eeuw; de westgevel heeft men in de 18de eeuw verhoogd. In het in 1915 naar plannen van W. Sprenger heringerichte interieur bevinden zich drie uit fragmenten samengestelde schouwen (17de-18de eeuw). De hekpijlers aan de overzijde van de weg zijn 18de-eeuws.
Boerderijen. De voorm. proosdijhoeve (Kerkplein 2) is een forse gesloten herenhoeve met een monumentaal - evenwijdig aan de straat geplaatst - woonhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw (gerestaureerd 1982). Schilderachtig gelegen tegen de flank van de Hussenberg is de kleine gesloten hoeve
Hussenbergstraat 1 uit de eerste helft van de 19de eeuw.
Woonhuizen. Uit de eerste helft van de 19de eeuw dateren de sobere bakstenen woonhuizen Kerkplein 8, 9 en 10 (1846). Voor nr. 9 staat een postament met kruis, voorzien van de tekst ‘Hulde aan pastoor S. Swelsen 1870’. De in 1928 naar ontwerp van J. Bollen gebouwde villa Essendijk 9 vertoont expressionistische details. Het voorm. woonhuis annex café Kommelderweg 2-4 uit 1934 heeft eveneens expressionistische details.
De watermolen ‘Watermolen van Hulsen’ of ‘Onderste molen’ (Snijdersberg 31) is een bovenslagmolen op de Molenbeek. Deze korenmolen dateert evenals het aangebouwde woonhuis uit 1878. Het ijzeren waterrad wordt aangedreven door water uit een hoger gelegen molenvijver, die is voorzien van een met mergelsteen beklede stuw.
Geulle, Brug over het Julianakanaal (1993)
Het trafohuisje (tegenover Geulderlei 2) is een blokvormig gebouwtje uit 1926 met tentdak.
Het waterpompstation (Kleivelderweg ong.) werd rond 1926 in zakelijk-expressionistische stijl gebouwd naar ontwerp van J. Wielders.
De brug over het Julianakanaal (Brugweg ong.) is een in 1931-'34 naar ontwerp van Rijkswaterstaat gebouwde stalen boogbrug met een geklonken vakwerkconstructie.
Wegkapellen. De Mariakapel (bij Geulderlei 2) is een open kapel met siersteen, gebouwd in 1889 in opdracht van de Jonkheid van het gehucht Westbroek. In 1908 gesticht door onderwijzer L. Janssen is de St.-Antoniuskapel (Kerkplein ong.), een open kapel met neogotische details.
De villa Snijdersberg 10, gelegen op de westflank van de Snijdersberg ten oosten van Geulle, werd in 1912-'14 gebouwd. Ter plaatse van een in 1910 door hem gekochte boerderij ontwierp J.M. van der Mey voor zichzelf deze expressionistische villa met bak- en mergelstenen gevels en een rieten dak. De uitbreiding aan de zuidzijde ontstond in 1965 naar plannen van G.J.W. Snelder.
De R.K. kerk Onbevlekt Hart van Maria van Moorveld (Heerenstraat 84) ligt ten oosten van Geulle op het plateau van Schimmert. Deze eenbeukige kerk met smaller koor en een ongelede toren met tentdak kwam in 1953-'54 tot stand naar een traditionalistisch ontwerp van S.J. Dings.