Eys, R.K. St.-Agathakerk
Op het kerkhof bevinden zich enkele stenen grafkruisen of graftekens, waaronder een grafkruis met calvarievoorstelling voor Reinert Hamers († 1672). De pastorie (Wezelderweg 14) is een tweelaags pand uit circa 1825, uitgevoerd in Kunradersteen met hardstenen vensteromlijstingen. Het linkergedeelte dateert uit 1907 (het jaartal staat op een gevelsteen).
Kasteel Goedenraad (Mr.dr. Froweinweg 61-65, Overeys) wordt voor het eerst in de 14de eeuw vermeld. Het huidige wit gepleisterde hoofdgebouw in Lodewijk XVI-stijl kwam echter tot stand bij de herbouw, die vanaf 1777 voor Rudolf baron von Geyer Schweppenburg werd uitgevoerd. Egidius Leonard baron von Thimus, die in 1781 eigenaar werd, voltooide de herbouw. Het gebouw heeft aan de binnenplaatszijde een licht risalerende drielaags middenpartij bekroond door een fronton en een koepeldak met lantaarn. Rond 1888 heeft men het hoofdgebouw aan de zuidzijde vergroot met een langwerpige vleugel en aan de oostkant met een vierkant hoektorentje met koepeldak en knobbelspits. Tevens kreeg het hoofdgebouw toen aan de oostzijde een eclectische voluutgevel. In 1917 kwam het in bezit van F.K.Th. Frowein, die het inwendig liet aanpassen.
De nederhof aan de westzijde bestaat uit een U-vormige hoeve in Kunradersteen uit de tweede helft 18de eeuw. De westvleugel is voorzien van de jaartalankers ‘1764’ en heeft een verhoogde middenpartij met poortdoorgang, die aan de buitenzijde wordt bekroond door een fronton met het alliantiewapen van Egidius Leonard von Thimus en Anna von Strauch. Aan de binnenplaatszijde is de middenpartij uitgevoerd met een classicistische omlijsting met fronton.
Oorspronkelijk bezat het park een laat-classicistische geometrische aanleg met een zichtkanaal. In de 19de eeuw werd deze aanleg veranderd in de landschapsstijl. Aan weerszijden van het huis kwamen beschutte zijtuinen tot stand. Frowein liet vanaf 1917 veranderingen aanbrengen in een toen gangbare decoratieve tuinstijl met geometrische vormen en vormsnoeiwerk. In de achtertuin zijn drie nagenoeg gesloten cirkels van taxus aangeplant die zorgen voor een bijzonder perspectivisch effect. Rond 1975 zijn veranderingen en herstellingen uitgevoerd naar plannen van tuinarchitect W.J.A. Snelder.
Woonhuizen. Het dorp heeft enkele 18de-eeuwse woonhuizen in Kunradersteen, bijvoorbeeld het wit geverfde complex
Kelderweg 2-6, met koetspoort naar de gesloten binnenplaats,
St.-Agathastraat 3, met een beeldnisje boven de ingang, en het boerenhuis
Mr. dr. Froweinweg 20 met dichtgemetselde koetspoort (sluitsteen
Eys, Kasteel Goedenraad
‘1806’).
Wezelderweg 1 is een blokvormig gepleisterd pand uit circa 1850 met hardstenen vensteromlijstingen. Het uit 1911 (gevelsteen) daterende grote tweelaags pand
Grachtstraat 33 is voorzien van neorenaissance-details en een houten portaal in chaletstijl.
St.-Agathastraat 1 is een 19de-eeuws dwars tweelaags huis met mansardedak, rustica stucwerk en een houten veranda. Het aangrenzende bedrijfsgebouw, bedoeld als autogarage en magazijn voor graanhandel, kwam tot stand in 1922 naar ontwerp van J. Lemmens voor H. Engelen Lennartz, zoals ook het opschrift op de gepleisterde band vermeldt.
Boerderijen. Van de 18de-eeuwse gesloten hoeve Mr. dr. Froweinweg 53 is het voorste (oudste) gedeelte in Kunradersteen opgetrokken en het achterste gedeelte in baksteen. De poortmuur met zadeldakje bevat een rondboogpoort voorzien van een sluitsteen met inschrift en de jaartalankers ‘1792’. Wittemerweg 8-10 is een gesloten hoeve in Kunradersteen, bestaande uit een hoge achtervleugel met schuur en woning (deels gemoderniseerd) en lagere bedrijfsvleugels. De binnenplaats is toegankelijk via een poort met zadeldakje. Tussen een grote schuur aan de oostzijde en de hoeve bevindt zich een tweede rondboogpoort, die toegang geeft tot het tussenliggende erf. De Hoeve Vogelzang (Mr.dr. Froweinweg 67) wordt