Plaat bij Epen, Hoeve Dorpshof
tot stand naar ontwerp van J.H.J. Dumoulin op de plaats van een romaanse voorganger. De toren werd in 1847-'48 toegevoegd naar plannen van architect Lintzen. De sacristie heeft een gevel met fronton en madonnabeeld. In 1932 kreeg het torenfront aan de westzijde een uitbreiding met een voorbouw met ingangsportaal en nevenruimte naar plannen van M. Clairfays. Het kerkinterieur wordt gedekt door stucgewelven. Tot de inventaris uit circa 1843 behoren het neobarokke hoofdaltaar met altaarstuk, de zijaltaren, de koorbanken en een communiebank. De gebrandschilderde glazen zijn van H. Oidtmann (1894).
Het voorm. patronaatsgebouw annex bewaarschool (Wilhelminastraat 39/Heerstraat 7), thans bibliotheek en gemeenschapshuis, werd in 1934 gebouwd naar plannen van M. Clairfays. Het in breuksteen opgetrokken pand heeft een opvallende ronde hoektoren met koperen dak.
Woonhuizen en boerderijen. In Epen staan voornamelijk 18de-eeuwse vakwerkpanden. De
Tiendhof (Wilhelminastraat 10-12) behoorde oorspronkelijk bij de abdij van Burtscheid (D). Het L-vormige boerderijcomplex bestaat uit een tweelaags woongedeelte en een tot woonhuis verbouwde schuur.
Wilhelminastraat 25 is een tweelaags vakwerkpand met gepleisterde bakstenen voorgevel (circa 1875). De tot woonhuis verbouwde boerderij
Boeienhof (Boeienstraat 1) heeft een evenwijdig aan het woongedeelte geplaatste vakwerkschuur. Het dubbelpand
Boeienstraat
Plaat bij Epen, Hoeve Dorpshof
6-8 is een gepleisterd vakwerkpand met bijbehorende vakwerkschuur (met leemvullingen). Het langgerekt vakwerkhuis
Kapelaan Houbenstraat 18 heeft bij de ingang een versierd bovenlicht en bij de staldeur een dubbel getoogde bovendorpel, met daarin een beeldnisje, een inscriptie en het jaartal ‘1766’. Tegen de gevel staat een kruisbeeld.
Kapelaan Houbenstraat 20-24 is een blokje van drie deels in vakwerk uitgevoerde woningen. Het vakwerkpand
Wilhelminastraat 5 heeft een nieuwe bakstenen voorgevel. Tegen de zijgevel bevindt zich een uitgebouwde bakoven. Het tweelaags vakwerkhuis
Roodweg 12 heeft een oorspronkelijk als paardenstal bestemde aanbouw uit 1801 en een vrijstaande vakwerkschuur.
Julianastraat 6 is een L-vormige vakwerkhoeve met een 19de-eeuws bakstenen woonhuis. Boven de huisdeur bevindt zich een achthoekig venster met zonnemotief.
Wilhelminastraat 9 is een gepleisterd eclectisch pand uit circa 1900, voorzien van een middenrisaliet met schoudergevel en decoratieve stucwerkomlijstingen.
De watermolen ‘Epermolen’ of ‘Wingbergermolen’ aan de Geul (Terpoorterweg 4), gelegen ten zuidoosten van Epen, werd in 1843 gebouwd als korenmolen. In 1914 heeft men het waterrad vervangen door een Francisturbine, waarbij het aanzicht van het molengebouw werd gewijzigd. De molen is reeds geruime tijd buiten bedrijf.
Plaat. Dit gehucht ten zuiden van Epen is ontstaan in de middeleeuwen bij een grotere (ontginnings)hoeve en is een beschermd gezicht. De grote hoeve Dorpshof (Terzieterweg 2-4) stamt in de huidige vorm uit circa 1775. Het complex omvat vakwerkschuren en -stallen op breukstenen onderbouw en een herenhuis met een door geblokte lisenen gelede voorgevel en een middenrisaliet met fronton. De hoeve behoorde oorspronkelijk bij een in 1289 vermeld kasteel, waarvan het plateau aan de noordzijde van de binnenplaats mogelijk een restant is. De Wolfskuil (Terzieterweg 3) is een gesloten hoeve met 18de-eeuwse vakwerkschuren en een bakstenen woonvleugel uit het begin van de 19de eeuw. Het jaartal 1850 op een hardstenen omlijsting verwijst naar een verbouwing. Rond een verhoogd erf liggen het vakwerkhuis Terzieterweg 6, met verbouwde losse vakwerkschuur, en het langgerekte vakwerkpand Terzieterweg 8-10. Het laatste heeft op een balkstuk het jaartal 1743 (nr. 8) en op een geprofileerde bovendorpel het jaartal 1757 (nr. 10). Plaatweg 2 is een langgerekte hoeve met een middendeel in vakwerk - een versierde bovendorpel meldt het jaartal 1678 - en een bakstenen schuur. De hoeve Vernelsberg (Plaatweg 3) bezit een driehoekige binnenplaats. De in breuksteen opgetrokken westvleugel is aan de binnenplaatszijde gedateerd ‘1767’. De aansluitende bakstenen woonvleugel kreeg de huidige vorm na 1850. De watermolen ‘Volmolen’ aan de Geul (Plaatweg 1) is een middenslagmolen die oorspronkelijk deel uitmaakte van een lakenfabriek van Carl Theodor Arnold von Clermont. Nadat dat bedrijf in 1867 door brand was